China: 16 agenten dood na aanslag

Bettine Vriesekoop

In Xinjiang in het westen van China, zijn vanochtend bij een bomaanslag zestien politieagenten gedood en nog eens zestien gewond geraakt. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. Het bericht komt vier dagen voor de opening van de Olympische Spelen in Peking.

In de stad Kashgar aan de grens met Afghanistan reed volgens Xinhua vanmorgen een truck in op een groep politieagenten die voor hun bureau bezig waren met de dagelijkse ochtendgymnastiek. Twee mannen gooiden handgranaten en vielen de agenten aan met messen. De politie zou het tweetal inmiddels hebben opgepakt.

In Xinjiang wonen voornamelijk Oeigoeren, een islamitische Turkse minderheid. In de Chinese autonome regio zijn groepen actief die streven naar meer zelfstandigheid of onafhankelijkheid. Zo spant de ETIM (East Turkestan International Movement), dat banden zou hebben met de internationale terroristische beweging Al-Qaeda, zich in voor een onafhankelijke staat.

Politie en leger hebben de laatste tijd herhaaldelijk gewaarschuwd voor aanslagen door Oeigoeren rond de Olympische Spelen. Vorige week zei legerofficier Tian Yixiang tijdens een persconferentie dat de ETIM een bedreiging vormt voor de Olympische Spelen. De radicale groepering zou eerder verantwoordelijk zijn geweest voor bomaanslagen in Kunming, Shanghai en Wenzhou.

Een woordvoerder van het Chinese comité dat de Olympische Spelen organiseert, zei vanmorgen tijdens een persconferentie dat nog niet precies duidelijk is wat er is gebeurd. „Wij zijn bezig met het controleren van de feiten”, stelde hij. Inmiddels zijn de veiligheidsmaatregelen rond het olympisch dorp verder opgevoerd. De woordvoerder verklaarde verder dat het organisatiecomité op alles is voorbereid en groot vertrouwen heeft in het verloop van de Spelen.

Een radicaal-islamitische beweging uit Xinjiang claimde onlangs verantwoordelijkheid voor twee bomexplosies in stadsbussen in Kunming, hoofdstad van de zuidelijk provincie Yunnan. Daarbij vielen twee doden. De Chinese autoriteiten hebben de claim weersproken. De explosies zouden niets met de Spelen te maken hebben.

Mensenrechten: pagina 5

    • Bettine Vriesekoop