Brabants dorp weer in actie tegen gedetineerden

Op het terrein van psychiatrisch ziekenhuis Huize Padua in het gelijknamige Brabantse gehucht komt een gesloten kliniek voor 72 gedetineerden met psychiatrische of verslavingsproblemen. Dat nieuws, afgelopen weekeinde gemeld door de raad van bestuur van de GGZ Oost-Brabant, zorgde voor „verbijstering” in het op een steenworp van Huize Padua gelegen dorp Handel.

De bewoners van het bijna tweeduizend inwoners tellende plaatsje begrijpen er niets van. Precies een jaar geleden maakte de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie bekend dat de komst van 48 tbs’ers naar Huize Padua niet doorging. De DJI blies de tbs-kliniek onder meer af, omdat er in Handel grote onrust was ontstaan. De dorpelingen, die weliswaar al vele generaties gewend zijn aan de omgang met psychiatrische patiënten, vreesden voor ontsnappingen en voor hun veiligheid.

Hoe kan het, vragen ze zich nu af, dat ze toch worden „opgescheept” met „liefst 72 gevangenen” met „ernstige problemen”? Voorzitter Walter Manders van de actiegroep ‘Stop tbs Huize Padua’ zei in het Brabants Dagblad „laaiend” te zijn over de manier waarop de GGZ Oost-Brabant de bouw van de nieuwe kliniek „lanceert”. „Dit is een aanval in de rug. Als je met zoiets komt midden in de bouwvak heb je duidelijk de vooropgezette bedoeling de zaak te verzieken. In een weekje tijd willen ze er een protocol doorheen stampen waar je normaal maanden voor uittrekt, en dat in een periode dat niemand thuis is .”

Een woordvoerder van de GGZ Oost-Brabant wijst die kritiek van de hand. Ze zegt dat de toewijzing van de 72 gedetineerden vorige week is bekendgemaakt door de Dienst Justitiële Inrichtingen. „En dan is het niet kies als wij dat nieuws niet direct bekend zouden maken.”

Ze meldt ook dat de GGD Oost-Brabant komende woensdag een voorlichtingsavond geeft voor de omwonenden van Huize Padua. „Nee, er is dan geen inspraak. De beslissing de gevangenen te plaatsen, is geen democratisch proces. En de komst van de kliniek staat vast, dat is definitief.” De kliniek levert 127 fulltime arbeidsplaatsen op.