Bibliothecaresse versus een leenautomaat

Er worden minder boeken uitgeleend, dus moet de bibliotheek gaan bezuinigen. Dat staat in het artikel `Bibliothecaresse is machine geworden` (NRC Handelsblad, 30 juli). De medewerkers worden vervangen door een automaat.

Inderdaad, de bibliotheek is verloren gegaan. Dat is niet per ongeluk gebeurd, maar weloverwogen. Het stoffige imago moest verdwijnen: de bibliothecaris verdween, de manager verscheen. Het publiek werd binnengehaald met de nieuwste snufjes die niets van doen hadden met datgene waar de bibliotheek ooit voor is opgericht: het toegankelijk maken van een collectie waar de burger zich aan kon laven.

In het artikel wordt verder vermeld dat mensen de bibliotheek opzoeken voor sociale contacten. Door de innameautomaat kunnen de biebmedewerkers zich bezighouden met de klanten. Maar die waren toch ontslagen? Misschien is het begonnen met het verschrikkelijke woord `bieb`. Daarin hoor je al de teloorgang.

Tot slot staat in het artikel dat de trotse manager het geld voor de investering van de gemeente heeft geleend, tegen een gunstige rente. Daar kun je lezen dat de bibliotheek reddeloos is verloren. Lezen heeft een geschiedenis. `Lees teneinde te leven.` Gustave Flaubert.

    • Cora Duin Bibliothecaresse