Amerikaanse douane mag laptops reizigers in beslag nemen

Washington. Amerikaanse federale agenten mogen sinds kort laptops en andere elektronische apparaten van reizigers in beslag nemen en in bezit houden voor een onbeperkte periode. Dat meldde The Washington Post vrijdag. Volgens het recent bekendgemaakte beleid van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn zulke maatregelen toegestaan zonder dat reizigers worden verdacht van een strafbaar feit. De inhoud van in beslag genomen computers mogen de agenten delen met andere agentschappen en bedrijven. De maatregelen zouden nodig zijn om terrorisme te voorkomen. Het beleid is al enige tijd van kracht, maar werd vorige maand pas openbaar onder druk van burgerrechtenorganisaties. Zij reageerden op een groeiend aantal klachten van reizigers van wie laptops en andere elektronica in beslag werd genomen.