Aandeelhouders laten top Yahoo met rust

In tegenstelling tot de verwachting laten de aandeelhouders van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo het bestuur met rust. Zelfs de getergde Yahoo-directeur Jerry Yang kreeg een ruime meerderheid van de beleggers achter zich tijdens de jaarlijkse aandeelhoudervergadering, die vrijdagnacht (Nederlandse tijd) in San Jose in de Verenigde Staten werd gehouden.

De Yahoo-top stond maandenlang onder hevige druk. Nadat onderhandelingen met Microsoft over een mogelijke overname waren stukgelopen, daalde het aandeel tot onder de 20 dollar. Microsoft bood aanvankelijk 33 dollar per aandeel, en verhoogde dat bod nog tot 35 dollar. Alle overnamepogingen mislukten tot nu toe en dreven Yahoo tot een verregaande advertentiedeal met concurrent Google, de marktleider op het gebied van zoekmachines.

De relatie tussen Microsofts topman Steve Ballmer en Jerry Yang is op een dieptepunt beland: Microsoft gaf een maand geleden te kennen dat het alleen met Yahoo wil onderhandelen als de aandeelhouders op hun jaarvergadering een ander bestuur zouden kiezen. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het aanblijven van Jerry Yang.

De activistische belegger Carl Icahn riep het hardst om vertrek van het Yahoo-bestuur, en met name dat van Yang. Maar Icahn houdt zich koest sinds hem afgelopen maand een plek in het bestuur werd beloofd. Icahn is sinds vrijdag officieel bestuurslid maar was zelf afwezig tijdens de vergadering. Het nieuwe bestuurslid mag twee extra leden aan het Yahoo-bestuur toevoegen. Wie dat zijn, wordt uiterlijk op 15 augustus bekend.