20 minuten

Kun je binnen 20 minuten iets op tafel zetten dat vers, gezond en lekker is? Tuurlijk. En ik ga het je deze week bewijzen ook. Vandaag een recept voor zalm met citroencouscous en kerstomaatjes.

Voor 2 personen:

2 (wilde) zalmsteaks

200 ml kruidenbouillon (van een tablet)

1 (onbespoten) citroen

150 g couscous

30 g roomboter

1 eetlepel olijfolie

300 g kerstomaatjes

1-2 eetlepels groene kruiden naar keuze (zoals basilicum, kervel, platte peterselie, dille)

Breng de bouillon aan de kook. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf met behulp van een fijne rasp. Doe de couscous met de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de helft van de boter in een kom. Schenk er de hete bouillon over, dek de kom af en laat de couscous een kwartier wellen. Bestrooi de zalmsteaks aan beide kanten met zout en versgemalen zwarte peper. Verhit de rest van de roomboter met de olijfolie in een koekepan en bak hierin de zalmsteaks aan beide kanten bruin en van binnen net niet gaar. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Doe de kerstomaatjes in de pan en bak ze omschuddend 2-3 minuten tot ze zacht worden. Meng de groene kruiden door de gare couscous en verdeel over 2 borden. Leg de zalm en tomaatjes erop of ernaast.

Kijk op nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil