Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

WK Luchtgitaar

WK Luchtgitaar Nigel Treblin/AFP Helmut Simon from Berlin takes part in the 4th German Air Guitar Championship late 28 July 2007 in Berlin. 14 participants from all over Germany fought for the title. AFP PHOTO DDP/NIGEL TREBLIN GERMANY OUT
WK Luchtgitaar Nigel Treblin/AFP Helmut Simon from Berlin takes part in the 4th German Air Guitar Championship late 28 July 2007 in Berlin. 14 participants from all over Germany fought for the title. AFP PHOTO DDP/NIGEL TREBLIN GERMANY OUT AFP

In het plaatsje Oulu, in het noorden van Finland, vlak bij de Poolcirkel, worden op 22 augustus de wereldkampioenschappen luchtgitaar spelen georganiseerd. Sinds ze daar in 1996 mee begonnen, is het een wereldwijd evenement geworden, waaraan deelnemers uit 24 landen meedoen, en waar tienduizenden mensen op afkomen. Ook Nederland doet sinds zes jaar mee, en afgelopen juni werd in Paradiso in Amsterdam de voorronde gehouden, het nationale kampioenschap luchtgitaar spelen – doen alsof je gitaar speelt, zonder instrument. In de jury zat onder meer poprecensent van deze krant Jan Vollaard. De jury noemde het kampioenschap ‘moeilijker dan ooit’. De winnaar werd John Sniffler uit Utrecht. Op YouTube is de act te zien, geïnspireerd op zigeunermuziek van het Rosenberg trio, waarmee hij de jury ‘kippenvel’ bezorgde. Hij won de hoofdprijs, de reis naar Oulu om aan de finale deel te nemen.