Wie vermoordde Jill Dando?

De koelbloedige moord dompelde de Britten in een collectieve rouw van Diana-achtige dimensies. De collectieve genoegdoening kwam twee jaar later, met de veroordeling van de dader tot levenslang. Een onterechte veroordeling, zo heeft een rechter nu geoordeeld.

Gisteren kwam Barry George vrij, de man die in 2001 schuldig werd bevonden aan de moord op Jill Dando, een immens populaire BBC-presentatrice. Dando, het gezicht van Crimewatch, het Britse Opsporing verzocht, werd 26 april 1999 op klaarlichte dag door haar hoofd geschoten in Londen. Duizenden Britten woonden de begrafenis van Dando bij.

Uiteindelijk werd Barry George veroordeeld, een stalkende bijstandstrekker die ooit was veroordeeld voor poging tot verkrachting. In zijn jas zaten kruitresten die overeenkomsten hadden met het kruit op Dando’s lichaam.

Critici waarschuwden dat een psychiatrische patiënt achter de tralies werd gestopt. Een psychiater omschreef George tijdens het proces als ‘psychotisch’. Verkleed als lid van elite-eenheid SAS was George ooit in de tuin van prinses Diana opgepakt.

George ging in beroep, wetenschappelijk onderzoek zaaide twijfel over de kruitresten, het bewijsmateriaal viel weg en George kwam vrij. De Britten moeten opnieuw op zoek naar de moordenaar van hun Jill Dando.