Waarschuwing op parkeerterrein

Een hete auto is levensgevaarlijk
Een hete auto is levensgevaarlijk

Als de temperatuur stijgt en de zon onbarmhartig schijnt, komen vanzelf weer de artikelen in de krant over in auto’s achtergelaten honden en kinderen. De eigenaren zijn altijd verbaasd over de ophef die omstanders of politie maken en zijn zich van geen kwaad bewust.

Vandaag nog las ik een artikel over een moeder die haar één jaar oude kind in de kokende auto had achtergelaten. De politie brak de auto open en de inmiddels teruggekeerde moeder reageerde laconiek met ‘ik had hem maar een uurtje achtergelaten’.

Kennelijk is het zo dat mensen zich niet realiseren wat het betekent om levende wezens in een kokende auto achter te laten. Ongeïnteresseerdheid of domheid, menig hond heeft zo het leven gelaten. Baasjes en ouders zijn blijkbaar hardleers.

In Engeland is men op sommige parkeerplaatsen er toe overgegaan om grote waarschuwingsborden te plaatsen. „Waarschuwing”, staat er met grote letters te lezen. „Honden moeten niet in auto´s worden achtergelaten. U kunt daarvoor vervolgd worden. Honden gaan dood in hete auto’s.” Dit bord hebben wij gefotografeerd in Windermere in het Lake District.

Engelsen staan er om bekend dat het grote dierenliefhebbers zijn, maar zelfs op dit dierminnende eiland is dit soort waarschuwingsborden dus nodig.

In Nederland zouden ze deze borden ook moeten invoeren, maar dan met de waarschuwing: „Honden en kinderen gaan dood in hete auto’s”.

Bent u in het buitenland geweest en heeft u iets gezien dat we in Nederland ook zouden moeten invoeren? Mail ons uw idee via opinie@nrc.nl

    • Gerard Veerling Ede