Verknoopte bundels

Verknoopte bundels Op deze meettafel, van boven af gezien, zijn voor het eerst twee aparte laserbundels gemaakt die quantummechanisch met elkaar verknoopt zijn. Dat bleek doordat het resultaat van de meting die aan de ene bundel werd gedaan, afhankelijk was van een meting aan de andere bundel. Het was het werk van Katherine Wagner en collega’s van de Australian National University in Canberra (Science, 25 juli). Het quantummechanisch verknopen van lichtdeeltjes die aparte routes afleggen was in 1997 al gelukt bij losse fotonen. Nu zijn het bundels laserlicht. De techniek kan in de toekomst bruikbaar zijn om plaatsbepalingen met behulp van laserlicht nog nauwkeuriger te maken, en uiteindelijk misschien voor teleportatie, aldus de onderzoekers in Science. Linksonder op de foto staat de laserbron (de stralengangen zijn ingetekend). Uit groen licht wordt infrarood laserlicht gemaakt (onderbroken rode lijn). Die bundels worden gemanipuleerd met een andere rode laserbundel die ook is gebruikt voor metingen aan de verknoopte laser (ononderbroken rode lijn). De ‘verknoping’ gebeurt in een bundelsplitser bij de ingetekende groene vlinder. (WK) Science

Op deze meettafel, van boven af gezien, zijn voor het eerst twee aparte laserbundels gemaakt die quantummechanisch met elkaar verknoopt zijn. Dat bleek doordat het resultaat van de meting die aan de ene bundel werd gedaan, afhankelijk was van een meting aan de andere bundel. Het was het werk van Katherine Wagner en collega’s van de Australian National University in Canberra (Science, 25 juli). Het quantummechanisch verknopen van lichtdeeltjes die aparte routes afleggen was in 1997 al gelukt bij losse fotonen. Nu zijn het bundels laserlicht. De techniek kan in de toekomst bruikbaar zijn om plaatsbepalingen met behulp van laserlicht nog nauwkeuriger te maken, en uiteindelijk misschien voor teleportatie, aldus de onderzoekers in Science. Linksonder op de foto staat de laserbron (de stralengangen zijn ingetekend). Uit groen licht wordt infrarood laserlicht gemaakt (onderbroken rode lijn). Die bundels worden gemanipuleerd met een andere rode laserbundel die ook is gebruikt voor metingen aan de verknoopte laser (ononderbroken rode lijn). De ‘verknoping’ gebeurt in een bundelsplitser bij de ingetekende groene vlinder. (WK)