Tips voor de reiziger

Waarom heeft elk apparaat een andere lader nodig en moeten al die adapters ook echt mee op vakantie?

beeld Pepijn Barnard Barnard, Pepijn

Jarenlang heb ik gedacht dat mijn ideale vakantiepartner 1,63 meter lang was, blond, knap en goedlachs. Maar nee. Op de doos die de koerier aflevert staat dat de Ultimate Travel Companion voortaan iGo Everywhere heet.

Deze iGo is een universele adapter (35,50 euro), die je zowel in de auto als in het stopcontact kunt gebruiken om Elk Denkbaar Apparaat op te laden. Dat had het pr-bureau ook beloofd, nadat men had gevraagd om een lijst met alle gadgets in huize Hijink. Mobiele telefoon, pda, digitale camera, videocamera, muziekspeler en notebook: de iGo voedt ze allemaal.

‘Don’t forget tips!’ waarschuwt een sticker. Tips zijn de kleine iGo-opzetstukjes, bijvoorbeeld voor een Nokia gsm, een Apple iPod of Canon camera. De tip (5,75 euro) past op het iGo-snoer. Het snoer past op de universele lader. En de lader past op de 230 volt stekker. En die mag in het stopcontact.

Twee apparaten tegelijk laden met de iGo kan alleen als je de splitter erbij koopt, à 9,50 euro. De meegeleverde Handige Bewaartas is foeilelijk, maar wel gratis.

Een nadeel is dat notebooks een andere adapter vergen omdat ze meer vermogen nodig hebben dan de kleinere gadgets. De iGo notebooklader kost 117 euro. Dat is niet niks als je het vergelijkt met universele laders van andere merken, bijvoorbeeld op allekabels.nl/adapter.

De oorsprong van het probleem zit ’m in de elektronica-industrie zelf. Een notebookfabrikant verkoopt u liever zelf een reserveadapter en verzint daarom een volstrekt onuitwisselbare aansluiting. Past een vreemd stekkertje van een andere fabrikant per ongeluk toch, dan levert die waarschijnlijk een verkeerd voltage, of zijn plus-en de minpool omgedraaid.

Slecht gebit

Ook telefoonfabrikanten doen nodeloos ingewikkeld. Nokia laadde jarenlang al zijn gsm’s met een grootformaat stekker. Toen besloot een Fin dat alle nieuwe telefoons een stekker van kleiner formaat. Om de verwarring compleet te maken leverde Nokia er een opzetstuk bij waarmee oudere laders toch de nieuwe telefoons konden voeden. Waarom verander je dan de stekker?

Sony Ericsson haalde dezelfde truc uit: de stekker van hun telefoon leek vroeger op een slecht gebit waar nog net twee tanden uit staken. Maar een boze technicus bedacht iets nieuws en vervolgens konden trouwe Sony Ericsson-klant hun carkit weggooien, net als de handsfree-houder voor op het bureau.

Gelukkig zijn veel telefoonmerken al overgestapt op een simpel laadsnoertje via usb: dat maakt het mobiele leven een stuk eenvoudiger.

De iGo tips blijken, ook bij Nokia en Sony Ericsson, wel allemaal keurig te passen. Alleen de magnetische stekker van een MacBook Pro is nog iets te ingewikkeld, want die is niet meegeleverd. Laden gaat verder prima. Zelfs de kieskeurige iPhone 3G lust iGo-stroom, terwijl het apparaat bij andere adapters vaak geen sjoege geeft.

Ondertussen staat de echte ideale vakantiepartner te wachten bij de auto. Van haar moeten alle gadgets voor straf drie weken thuisblijven. Je gaat tenslotte op vakantie om jezelf op te laden.

    • Marc Hijink