Televisie Voorkeur

Apen aan de macht in de Indiase stad Jaipur. National Geographic, 13.00-13.30u. India, Rajasthan, surroundings of Jaipur, a monkey sitting on the Amber Palace ramparts hemis.fr

Informatief

Boeken. Gesprek met sinoloog Kristofer Schipper, groot kenner van het taoïsme. Hij vertaalde o.m. de Volledige geschriften van Zhuang Zi, het tweede belangrijke boek van het taoïsme, naast de Tao Te Ching. De Zhuang Zi is nog steeds een van de meest geliefde boeken in China en Japan, een werk vol wijsheid en humor, vol ironie over onze menselijke kennis en wetenschap, en vol kritiek op de schijnheiligheid van zedenmeesters. Ned.1, 11.30-12.00u.

Monkey Thieves. Nieuwe dertiendelige kinderserie over een groep makaken die de hectische straten van Jaipur in India onveilig maken. Om te overleven halen ze allerlei brutale streken uit. De apen leven in een hindoetempel. Het alfamannetje Tarak leidt zijn troep door de stad, op zoek naar voedsel. National Geographic, 13.00-13.30u.

Michael Palin’s New Europe. Michael Palin trekt door de landen van het nieuwe Oost-Europa. In deze aflevering Wild East reist hij van Transdniester in Moldavië naar de Vaser Vallei in Roemenië, waar hij optrekt met 80 houthakkers op een op hout gestookte stoomtrein. Daarna gaat hij door naar Bran Castle in Transsylvanië, het woongebied van graaf Dracula. Ned.2, 18.55-20.00u.

Themenabend: Das Zeitalter der Bombe. Thema-avond over de atoombom. Eerst de tv-film Hiroshima, een combinatie van gedramatiseerde situaties, oude filmbeelden van na de val van de bom, interviews met veteranen van de Amerikaanse strijdkrachten en journaalopnamen uit de jaren 1940. Daarna de documentaire Das verstrahlte Paradies, over de gevolgen van Franse atoomproeven vanaf de jaren zestig. Arte, 20.39-1.05u.

Andere Tijden Sport – 1928 Amsterdam: Liever geen dames. Laatste aflevering van deze serie terugblikken op sportevenementen van lang geleden. Tenslotte: de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Veel anekdotes, zoals over de deelname van dames die van de hoge heren van het toenmalige Internationaal Olympisch Comité niet mochten meedoen aan de atletieknummers. Uiteindelijk kregen de voorvechters van vrouwendeelname aan de Spelen met een nipte meerderheid hun zin en had Amsterdam een wereldprimeur. Een andere primeur was de olympische fakkel die de vlam van de marathontoren ontsteekt. Maar ook de introductie van Coca-Cola als olympische sponsor. Ned.1, 22.10-22.45u.

interview

Zomergasten. Bas Heijne praat met componist, musicus en dj Junkie XL (Tom Holkenborg). XL staat voor Expanding Limits. Holkenborg heeft een internationale naam opgebouwd met zijn optredens en remixen en woont en werkt sinds 2003 in Los Angeles. Zes jaar geleden veroverde Junkie XL de wereld met zijn herinterpretatie van A Little Less Conversation van Elvis Presley. Holkenborg sloeg daarna alle aanbiedingen om andere oldies te remixen af. Wel maakt hij remixen voor Coldplay (Talk), Britney Spears (And Then We Kiss) en Fat Boy Slim (Weapon of Choice).De Zomergastenavond van Junkie XL gaat over risicovol leven, zijn jeugd in de Achterhoek en zijn sprong voorwaarts naar Los Angeles. Met fragmenten over complottheorieën in Loose Change, Baghwan, de muziek van Herman van Veen en Ennio Morricone en de culinaire ‘battle’ tussen topkoks in Las Vegas. De keuzefilm van Junkie is XL is Eraserhead (David Lynch 1978). Zie de bespreking op de pagina hiernaast. Ned.2, 20.25-23.30u.

Muziek

Rita Reys in Carré. Live registratie van een concert van de Nederlandse koningin van de jazz in theater Carré in Amsterdam, op 19 januari 2007. Herhaling. Ned.1, 12.10-13.00u.

Amusement

Commercial Breakdown with Jimmy Carr. Presentator Jimmy Carr toont de meest curieuze reclamefilmpjes uit de hele wereld.BBC 1, 23.20-0.00u.

Sport

Feyenoord toernooi: Feyenoord-Celtic. Feyenoord bestaat 100 jaar. De club viert dit feest o.m. met een tweedaags jubileumtoernooi in De Kuip tussen vier legendarische Europese clubs die vaak tegen elkaar uitkwamen: Celtic, Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur en uiteraard Feyenoord. Op de slotdag spelen eerst Tottenham Hotspur en Borussia Dortmund tegen elkaar en daarna Feyenoord tegen Celtic. Die tweede wedstrijd wordt integraal uitgezonden met een voorbeschouwing en wedstrijdanalyse in de rust. Ned.3, 20.30-22.50u.