Televisie Voorkeur

Van Muiswinkel en Van Vleuten in Antiquariaat Oblomov. Ned. 1, 20.25. Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten (Antiquariaat Oblomov). Foto: Katinka Krijgsman

Actualiteiten

Nova. Drie gesprekspartners over het ultimatum aan Iran om te stoppen met de opbouw van een nucleair programma: de Iraanse hoogleraar Seyed Marandi die fel anti-Amerikaans is, de Amerikaanse oud-diplomaat John Bolton die meent dat Iran nog harder moet worden aangepakt en Thomas Erdbrink, correspondent voor o.a. NRC Handelsblad in het Midden-Oosten. Ned.2, 22.15-22.40u.

Documentaire

Wild China: Het land van de panda. Vijfde deel van een Britse natuurdocumentaireserie. In het binnenland van China leven de reuzenpanda, de gouden stompneusaap en de gouden takin. De Chinezen hebben een diepgaande en complexe verhouding met de natuur en de dierenwereld. Ned.2, 20.25-21.15u.

informatief

Blauw bloed extra.Compilatie van de werkbezoeken die koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en andere leden van de koninklijke familie in 2008 aflegden in Nederland. Met onder meer koningin Beatrix in de gerenoveerde wijk Roombeek in Enschede en prins Maurits en zijn vrouw Marilène die een speciale afdeling openen van het VU-kinderziekenhuis. Ned.2, 19.35-20.20u.

Vranckx – Congo: Prins van de weg. Reportage over de waardevolle grondstoffen van Congo, die in hoog tempo worden geëxporteerd naar China, India en de VS. Domingo, de ‘prins van de weg’, laat zien hoe men de goederen door Congo vervoert. België 2/Canvas, 20.10-20.40u.

Paul Rosenmöller in... China. Vijfde aflevering van een reportageserie over China: God of gebod? Alle denkbare vormen van religie winnen in China aan populariteit. De kerken groeien zeersnel. De toenemende behoefte aan zingeving en spiritualiteit is volgens een dominee van de lokale christelijke staatskerk in de stad Zhengzhou het gevolg van de grote veranderingen in China in de afgelopen decennia. Ned.2, 21.15-22.00u.

amusement

Don’t panic! The Dad’s army story. Programma n.a.v. het 60-jarig jubileum van de Home Guard. Een eerbetoon aan de comedyserie Dad’s army. Met niet eerder vertoond materiaal en interviews met de acteurs. BBC 2, 21.35-22.30u.

Het Schone Schijnekenhuis. Satirisch actieprogramma over schendingen van de mensenrechten in China. Met optredens van o.a. Erik van Muiswinkel, Paul Groot, Jack Wouterse, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries, Diederik van Vleuten, Cees Geel, Hadewych Minis, Nico van der Knaap, Wimie Wilhelm en Niek Barendsen. Teksten zijn van Jeroen van Merwijk en Erik van Muiswinkel. De VARA pleit met de uitzending niet voor een boycot van de Spelen, maar wil wel de aandacht vestigen op de systematische schendingen van mensenrechten in China. Ned.1, 22.10-23.05u.

muziek

Last choir standing. De Britse versie van Korenslag. In de derde show strijden de laatste vijf koren tegen elkaar. . BBC 1, 19.30-20.35u.

BBC Proms 2008: Hallé 150th anniversary. Te horen zijn: Butterworth – A Shropshire lad. Bruch – Vioolconcert nr. 1, Prokofjev – Vioolconcert nr. 2, R. Strauss – Tijl Uilenspiegel. Hallé Orchestra o.l.v. sir Mark Elder met solisten. BBC 2, 19.30-21.00u.

AVRO’s TopPop Golden Years. Twaalfdelige serie muziekprogramma’s met beeldfragmenten, soms nooit eerder vertoond, uit het TopPop-archief. Aflevering: Bleu Eyed Soul. O.a. Robert Palmer met Every Kinda People, Simply Red met Jericho, Paul Young met I’m Gonna Tear Your Playhouse, Chi Coltrane met Go like Elijah en Time Bandits met I’m Specialized in You. Ned.3, 0.00 - 0.30u.

kunst en cultuur

AVRO Kunstuur. In Museumgasten bezoeken Hugo Borst en Charlie Dée museum Boijmans Van Beuningen. Ze zien er zowel Middeleeuwse als moderne kunst. In Hoogtepunten uit de Nederlandse dichtkunst in animaties verbeeld: Zie je ik hou van je van Herman Gorter. In Groene Monumenten de Hortus in Haren. En de poëzieanimatie Mijn wit plafond en ik van Ramsey Nasr. Nieuw in Nederland laat de ‘Photo Player’ in het Museum Van Speelklok tot Pierement in Utrecht zien. Ned.2, 17.05-18.05u.

sport

NOS: Wielrennen San Sebastián. Rechtstreeks verslag van deze Spaanse wielerklassieker. Ned.1, 15.45-17.00u.