Televisie Overige films

Mouse Hunt (Gore Verbinski, 1997, VS). Het idioom van Laurel & Hardy, Tom & Jerry én dat van Home Alone klinkt door in hilarische klucht over muis die landhuis terroriseert. Bijrol van Christopher Walken als verdelger. BBC 1, 14.00-15.35u.

Bedknobs and Broomsticks (Robert Stevenson, 1971, VS). Deels geanimeerde, als een tweede Mary Poppins bedoelde Disneyfilm met Angela Lansbury als vriendelijke heks die anno 1940 invasie van Engeland helpt te voorkomen. België 1, 14.50-16.45u.

Danny, the Champion of the World (Gavin Miller, 1989, Engeland). Roald Dahlverfilming ademt nostalgisch verlangen naar het idyllisch groene Engeland van 1955. Garagehouder en zijn zoon (Jeremy en Samuel Irons) ontmaskeren moddervette projectontwikkelaar. Ned.3, 15.00-16.30u.

The Commitments (Alan Parker, 1991, Engeland/Ierland). Roman van Dublinse leraar Roddy Doyle stond model voor aanstekelijke film over opkomst en desintegratie van een fictieve Ierse popgroep, gespecialiseerd in covers van soulklassiekers uit de jaren zeventig. Geïdealiseerd portret van verwaande eigenheimers voorzien van de nodige zelfspot. RTL 7, 20.30-22.45u.

Backdraft (Ron Howard, 1991, VS). Brand wordt voorgesteld als een levend, dramatisch karakter en brandweerlieden zijn ouderwetse, bovenmenselijke helden in rampenfilm met imposante special effects. Met Kurt Russell en William Baldwin als rivaliserende spuitgasten. Veronica, 20.30-23.15u.

Miss Potter (Chris Noonan, 2006, Engeland/VS). Biografische film over Beatrix Potter, de kinderboekenschrijfster uit het Victoriaanse tijdperk. De verhalen die ze verzon en de illustraties die ze erbij maakte, dienen er slechts toe haar te karakteriseren als originele, fantasievolle en zelfstandige vrouw die het verdient een geschikte man te vinden. Zij trekt zich, als een moderne vrouw, niets aan van klassenverschillen, maar moet zich bewegen door een milieu waarvan vooral de ouderwetse kanten met zorg worden behandeld. Aan Renée Zellweger de taak als Beatrix die overbekende, pittoreske wereld leven in te blazen. Ze doet zo haar best om met toegeknepen ogen en samengeperste lippen te glunderen bij alles wat beeldig en schattig en ontroerend is, dat haar gezicht geleidelijk lijkt te verkrampen. BBC 1, 21.00-22.30u.

Tatie Danielle (Etienne Chatiliez, 1989, Frankrijk). Tweede speelfilm van de regisseur van La vie est un long fleuve tranquille (1988) en Le bonheur est dans le pré (1996) is minder subtiele, zwarte komedie over duivelse oude dame die het leven van goed bedoelende familieleden terroriseert. Film grossiert in evidente vooroordelen over arm en rijk, oud en jong, stad en provincie. Fraaie hoofdrol van veterane Tsilla Chelton. Canvas, 22.15-0.05u.

Natural Born Killers (Oliver Stone, 1994, VS). Een van de meest luidruchtige, bloederige en rusteloze films aller tijden klaagt in even ironische als hypocriete hyperbolen het geweld in de Amerikaanse samenleving aan, en de rol van de media bij het celebreren daarvan. Scenario van Quentin Tarentino laat Woody Harrelson en Juliette Lewis een kleine vijftig willekeurige passanten doden. Ze groeien uit tot helden van het televisiepubliek. Veronica, 23.15-1.30u.

Eraserhead (David Lynch, 1976, VS). Raadselachtig speelfilmdebuut van latere regisseur van Elephant Man, Blue Velvet, Twin Peaks en zo verder. Surrealistische, zwartkomische griezelfilm over een onnozele hals (Jack Nance) en zijn monsterlijke baby. Kan gezien worden als nachtmerrie over seksualiteit en ouderschap. Zwart-wit. Ned.2, 23.30-0.55u.

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979, West-Duitsland/Frankrijk/Portugal). Optimale verfilming van Günter Grass’ verbijsterende roman, in de grimmige optiek van de kleine Oskar die weigert groot te worden in het kleinburgerlijke Dantzig van voor en tijdens het nationaal-socialisme. Met David Bennent, Angela Winkler, Mario Adorf. ARD, 23.30-1.50u.