Televisie Overige films

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939, VS). Klassiek muzikaal filmsprookje naar de boeken van Frank L. Baum. Oorspronkelijk voor Shirley Temple bedoelde hoofdrol maakte legende van toen 16-jarige Judy Garland: Somewhere over the Rainbow... België 1, 13.55-15.35u.

Rat Race (Jerry Zucker, 2001, VS/Canada). Merkwaardig ouderwetse formulefilm over soort anarchistische vossenjacht, laat komische stijlen van Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg, Cuba Gooding jr. en John Cleese niet op elkaar aansluiten. RTL 4, 20.00-22.05u.

My Stepmother is an Alien (Richard Benjamin, 1988, VS). Plezierige komedie waarin Kim Basinger als een buitenaardse Mata Hari wetenschapper Dan Aykroyd het hof maakt. Als zo veel aardse zaken, interpreteert zij ook de besmettelijkheid van de haar onbekende liefde verkeerd. RTL 8, 20.00-22.00u.

True Lies (James Cameron, 1994, VS). Peperdure en nogal ironische actiefilm van de regisseur van o.m. Titanic. Arnold Schwarzenegger is een soort James Bond, zonder dat echtgenote Jamie Lee Curtis daar weet van heeft. Typisch Amerikaanse moraal over gezin en huwelijk. SBS 6, 20.00-22.45u.

The Mask (Charles Russell, 1994, VS). Kostelijke komedie, is wel de Jekyll and Hyde van de jaren negentig genoemd. Anonieme bankemployé Jim Carrey verandert dankzij masker in even energieke als onkwetsbare loony tune. Veronica, 20.15-22.15u.

De passievrucht (Maarten Treurniet, 2003, Nederland). Ongeïnspireerde verfilming van bestseller van wijlen Karel Glastra van Loon werd in deze krant minder fijnzinnig omschreven als ‘even klootloos als zijn hoofdpersoon’. Peter Paul Muller gaat na de dood van echtgenote Carice van Houten obsessief op zoek naar de verwekker van zijn zoon. Ook met Halina Reijn. Ned.3, 21.55-23.45u.

Heaven’s Burning (Craig Lahiff, 1997, Australië). Gewelddadige thriller annex roadmovie slaat graag satirische toon aan. Bankrover Russell Crowe en verse bruid Youki Kudoh slaan op de vlucht voor collega-criminelen, politie en bedrogen bruidegom. RTL 8, 22.00-23.55u.

Underworld (Len Wiseman, 2003, VS). Regiedebuut van art director Wiseman is pretentieuze horrorfilm waarin Kate Beckinsale als ongekroonde vampierkoningin verliefd wordt op een weerwolf. Mondt uit in één eindeloos, visueel vet geëxploiteerd gevecht tussen personages die je niet kent en ook niet wil léren kennen. Veronica, 22.15-0.30u.

Bridget Jones’s Diary (Sharon Maguire, 2001, Engeland). Even succesrijke als vakkundig gemaakte romantische komedie, in de traditie van Four Weddings and a Funeral en Notting Hill, naar Helen Fieldings bestseller over een hysterisch onzeker Londens meisje van dertig, voortdurend in gevecht met nicotine, calorieën en alcohol en op zoek naar het geluk. Effectief spel van Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth. BBC 1, 22.20-23.50u.

An American Werewolf in Paris (Anthony Waller, 1997, Engeland/VS/Luxemburg/Nederland/Frankrijk). Mislukte poging tot komische horror. Amerikaan Tom Everett Scott valt voor Parisiène annex weerwolf Julie Delpy. Heeft niets van doen met de Amerikaanse weerwolf in Londen (John Landis, 1981). RTL 7, 22.35-0.30u.

Seven Years in Tibet (Jean-Jacques Annaud, 1997, VS). Even kostbare als obligate vertelling met Brad Pitt als Oostenrijkse nazi annex bergbeklimmer die anno 1939 als eerste westerling werd toegelaten tot het hof van de Dalai Lama. In zijn spirituele verandering is het moeilijk geloven. Ned.2, 22.45-1.10u.

The King of Comedy (Martin Scorsese, 1983, VS). Niet helemaal gelukte tragikomedie over honger naar publieke erkenning. Robert De Niro als middelmatige komiek voor wie wensdroom en realiteit door elkaar lopen en die een televisieoptreden probeert af te dwingen door zijn favoriete komiek Jerry Lewis te gijzelen. BBC 2, 1.10-2.55u.