Televisie Film van de dag

Scène uit You Can Count on Me met Mark Ruffalo als Terry, die onverwacht een diepe band krijgt met zijn neefje (Rory Rulkin). You Can Count On Me Year: 2000 Director: Kenneth Lonnergan Mark Ruffalo Rory Culkin
Scène uit You Can Count on Me met Mark Ruffalo als Terry, die onverwacht een diepe band krijgt met zijn neefje (Rory Rulkin). You Can Count On Me Year: 2000 Director: Kenneth Lonnergan Mark Ruffalo Rory Culkin PHOTOS12

You Can Count on Me. Dit is in alle opzichten een onafhankelijke film: geen grote sterren, geen door marketingoverwegingen aangescherpt drama, maar een uit liefde en zorg geboren auteursfilm. In de proloog verliezen een jongen en een meisje hun ouders. Het knap geconstrueerde verhaal van regisseur/scenarist Kenneth Lonergan onthult de paradoxen in de karakters van zijn twee hoofdpersonen en hun tegengestelde reacties op het verlies van hun ouders. De vrouw raakt op drift en de jongen keert terug naar zijn geboortedorp – waar zijn zus altijd is blijven wonen – om zich weer een tijdje te koesteren in de provinciale warmte van appeltaart en veranda. Lonergan weet een feilloos, niet geromantiseerd beeld te schetsen van een dorp waar de tijd stil heeft gestaan. Ook geeft hij weer hoe gewone Amerikanen praten en denken, zonder de neiging tot uitvergroting die Hollywoodfilms vaak kenmerkt. (Kenneth Lonergan, 2000, VS), Net 5, 0.25-2.25u.

    • André Waardenburg