Televisie Film van de dag

Jon Voight als naïeve Texaanse boerenzoon die het geluk zoekt in New York, in de film Midnight Cowboy. RTL Nederland, Foto: Deze foto is vrij van rechten voor publicatie bij redactionele artikelen. Naamsvermelding fotograaf verplicht:

Midnight Cowboy. De eerste Amerikaanse productie van de Britse regisseur John Schlesinger was de eerste film met een X-certificaat (vergelijkbaar met het predicaat ‘boven de 18’) die een Oscar won voor beste film (en ook voor beste regie en scenario). Midnight Cowboy gaat over naïeve Texaanse boerenzoon, Joe Buck (Jon Voight), die in New York als gigolo vergeefs zijn fysieke kwaliteiten aan rijke dames probeert te slijten en vriendschap sluit met Ratso Rizzo (Dustin Hoffman), een ziekelijke zwerver. Rizzo droomt van een beter leven in Florida, maar heeft geen geld om op de bus te stappen. Om geld uit te sparen, delen de immer in cowboy-outfit gehulde Joe en scharrelaar Ratso een groezelig appartement, een aanwijzing dat hun relatie meer is dan vriendschap (Schlesinger zelf kwam openlijk uit voor zijn geaardheid). Het rauwe realisme doet wat gedateerd aan. (John Schlesinger, 1969, VS), RTL 7, 22.45-0.55u.

    • André Waardenburg