Steeds meer opera in bioscoop

Voor een fractie van de prijs van een gewoon kaartje kunnen operafans komend seizoen in de bioscoop live opera’s zien vanuit het Londense Royal Opera House aan Covent Garden. Het operahuis sloot een contract met de filmtheaters Must See Delft en Cinestar Enschede om een afgewogen pakket – opera, ballet en concerten – bij meer klassieke muziekliefhebbers te brengen. Soms live, soms ‘pre-recorded’. Een andere bioscoopketen overweegt om opera’s uit het Engelse Glyndebourne te brengen.

Het is een trend. Bioscopen zijn niet alleen meer plaatsen waar de nieuwste films worden vertoond, maar verwelkomen ook ‘alternative content’. Het afgelopen culturele seizoen experimenteerde ook in Nederland een aantal filmhuizen en bioscopen met het vertonen van opera’s. In sommige Pathé-theaters en in Cinemec Ede werden opera’s via de satelliet live gebracht vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera. De voorstellingen waren, ondanks kaartjes van zo’n dertig euro, zeer succesvol. In het nieuwe seizoen brengen Pathé en Cinemec opnieuw acht opera’s uit New York. Het lijkt erop dat operavoorstellingen uit het buitenland populairder zijn; de bioscoopvertoningen van opgenomen opera’s van De Nederlandse Opera (DNO) waren minder succesrijk.

In het nieuwe seizoen worden voorstellingen van DNO wél live in het filmhuis gebracht, nu de uitvallende satellieten en haperende ADSL-verbindingen beter onder controle zijn. Ook voorstellingen uit La Scala, het Bolsjoi-theater en Salzburg worden aan geïnteresseerde filmtheaters aangeboden door partijen die tussen de filmtheaters en de operagezelschappen in staan. Deze onafhankelijke partijen, zoals het Britse Arts Alliance, hebben zich op dit terrein gespecialiseerd. Sommige theaters hebben nog een afwachtende houding; bij filmvertoningen verzorgt de distributeur de publiciteit, nu moeten de theaters dat zelf doen.

    • André Waardenburg