sieraden

Stigter, Peter

Designersieraden, van kettingen tot armbanden en broches, zijn de accessoires waarmee de echte fashionista zich op dit moment kan onderscheiden. Het viel natuurlijk te verwachten dat de designerbag oftewel de IT-bag over haar hoogtepunt heen zou raken. Reden: te duur, te snel en te vaak wisselende stijlen en een economische recessie op de koop toe. Sieraden zijn wat vriendelijker voor de portemonnee, al moet voor een Marni-ketting ook al snel zo’n drie- tot zeshonderd euro neergeteld worden en introduceert Balenciaga dit najaar een echte, onbetaalbare juwelen-collectie met vintage-karakter.Maar de terugkeer van opvallende sieraden heeft ook een andere reden: de versobering van het modebeeld. Gebeeldhouwde silhouetten, nauwelijks dessins en stugge materialen vragen om afleiding en dat kan met een hele rij armbanden, een opvallende ketting of een serieuze broche. Bovendien spelen de jaren zeventig ook nog steeds een rol in de mode en daar horen kettingen bij. Vlak bovendien de jaren tachtig niet uit, met z’n rijen plastic armbanden en grote oorbellen. Voordeel van de hype in accessoires is dat er zoveel keus is, dat er nauwelijks sprake is van één specifieke ontwerp of sieraad. De individuele stijl, daar gaat het om.

    • Jetty Ferwerda