Roof van schilderij Caravaggio uit museum in Odessa

ODESSA, 2 aug. Een schilderij dat is toegeschreven aan de Italiaanse kunstenaar Caravaggio is woensdagnacht gestolen uit een museum in de Oekraïense havenstad Odessa. Caravaggio schilderde het werk, dat de gevangenneming van Jezus Christus uitbeeldt, tussen 1573 en 1602. De dieven kwamen het museum binnen door de ramen te verwijderen, aldus lokale media. Het alarm ging niet af omdat ze de ramen niet beschadigden. De authenticiteit van het gestolen schilderij is lang onderwerp geweest van discussie. Sommige deskundigen meenden dat het een kopie was van hetzelfde schilderij dat in de National Gallery in het Ierse Dublin hangt. In 1950 stelde een expert uit Moskou vast dat het toch om een originele Caravaggio gaat. Het schilderij werd ooit gekocht door de Russische ambassadeur in Parijs, die het eind negentiende eeuw schonk aan de Russische prins Vladimir Aleksandrovitsj Romanov.