RIVM: geen gevaar voor besmetting met marburgvirus

Bilthoven, 2 aug. Van de 130 mensen die in contact zijn geweest met de vrouw die vorige maand overleed aan het marburgvirus, is niemand besmet geraakt. Het gevaar voor verdere verspreiding van het levensgevaarlijke virus is voorbij. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren gemeld. De 40-jarige vrouw liep het zeldzame virus op tijdens een vakantie in Oeganda. Ze werd op 5 juli opgenomen in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en twee dagen later overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar overleed zij op 11 juli. Maximaal 21 dagen na een contact met een marburgpatiënt kan iemand zelf ziek worden. In eerste instantie werd gedacht dat zo`n honderd mensen contact hadden gehad met de vrouw, maar later kwamen daar nog dertig personen bij. Zij moesten twee keer per dag hun temperatuur meten om hun conditie in de gaten te houden. Dat is nu niet meer nodig, aldus het RIVM.