Op reis door China voor M

Vijf mensen trokken voor M door China, de afgelopen tijd. Om in woord en beeld reportages te maken die een antwoord zoeken op de vraag: hoe gaat het verder met China na de Olympische Spelen? Want over de Spelen, die op 8 augustus in Peking beginnen, krijgt u deze dagen al genoeg te lezen, te zien en te horen. Wij willen met M graag vooruitblikken. Hoe gaat het daar verder nadat de Olympische vlam is gedoofd?

NRC Handelsblad heeft twee correspondenten in China. Voormalig toptafeltennister en sinologe Bettine Vriesekoop in Peking, en Oscar Garschagen in Shangai. Hij reisde van de armste provincie Anhui naar nieuwe economische zones in Zuid-China (de groene lijn op het kaartje) en vroeg Chinezen naar hoe zij zelf alle verandering in hun land en de toekomst bezien. Bettine Vriesekoop vroeg Pekinezen naar wat zij de blijvende waarden vinden. Omdat acht in China een magisch getal is – de Spelen beginnen niet voor niets op 08-08-’08, om acht uur – koos zij acht begrippen die Chinezen van groot belang vinden. Ze vroeg een Pekingse kalligraaf die karaktertekens te schilderen voor M.

Omdat het tekenhandschrift in China van belang is, hebben we ook een tekenaar naar het land gestuurd. Tekenaar Serge Baeken uit Antwerpen reisde voor M vorige maand tien dagen van Peking naar Shanghai (de blauwe lijn op de kaart). Opdracht: schets modern China. Eerst tekende hij nog op straat, ‘maar ik kreeg zoveel indrukken dat ik met de mobiele telefoon ging fotograferen en die beelden al tekenend ben gaan uitwerken’. Tot slot doorkruiste het Zwitserse fotografenduo Mathias Braschler en Monika Fischer het land vanaf vorig jaar juli een half jaar (paarse lijn op de kaart). Hun portretten van Chinezen completeren het dossier China in deze M.

Paul Steenhuis

magazine@nrc.nl

overig: Steven Adolf, AFP, Pepijn Barnard, Maurice Boyer, Paulien Cornelisse, Cover, Gert Crum, Getty Images, Paul Faassen, Jetty Ferwerda, Joep Habets, Marc Hijink, Hollandse Hoogte, Sun Ke, Simon Kuper, Anne Nederkoorn, Kristiaan der Nederlanden, Bart Nieuwenhuijs, Krijn van Noordwijk, Hans Ree, Maarten van Rossem, Seidel, Stella Smienk, Spaarnestad Photo, Jelmer Steenhuis, Peter Stigter, Ellie Uyttenbroek, Ari Versluis, Dirk van Weelden

    • Paul Steenhuis