Oostenrijk bitte schön

Nieuwenhuijs, Bart

Begin juli 1985 opende een jonge Belg een in Oostenrijkse wijnen gespecialiseerde winkel. Het is niks geworden met zijn nering. Hij verkocht slechts één fles. Aan zijn moeder. Want op de dag dat zijn winkel open ging, kopten de kranten over ‘Het Oostenrijkse wijnschandaal’. Sommige Oostenrijkse wijnproducenten bleken te hebben gesjoemeld en hadden wijnen aangezoet met diethyleenglycol – het spulletje werd ten onrechte antivries genoemd.

De ellende in de Oostenrijkse wijnbouw in 1985 heeft uiteindelijk reinigend gewerkt. De catharsis heeft geleid tot een situatie waarbij de wetgeving inzake wijnproductie streng en effectief is en de wijnen puurheid uitstralen. De kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen is anno 2008 hoger dan waar ook. En de oogst van 2006 is de beste in meer dan een halve eeuw.

De wijnbouw vindt plaats in Nieder-Österreich. Dus daar, waar de Alpen niet zijn. In het oostelijk deel van het land. Er heerst een continentaal klimaat met warme zomers en mooie nazomers. De wijnstok krijgt veel licht op de hellingen van de mooie dalen van de Donau en zijn zijrivieren. De gunstige omstandigheden gelden ook in het heuvelende land van het Weinviertel, de Neusiedlersee en het Burgenland.

Oostenrijk is met zo’n 47.000 hectaren wijngaard een dreumes onder de wijnlanden. Een derde van de aanplant bestaat uit blauwe variëteiten. De rode wijnen kunnen interessant zijn. Witte variëteiten hebben de overhand en de wijnen zijn de trots van het land. Dat geldt zeker voor de Grüner Veltliner, waarvan de smaak wordt gekenmerkt door een florale frisheid met een minuscule kruidigheid – een excellente droge zomerwijn. In Stiermarken produceert men verrassend goede Sauvignon Blanc. En in een groot gebied rondom de stad Krems aan de Donau zijn schitterende Rieslings te vinden.

Kijk voor meer info en kooptips op mijn site: www.wijnplezier.nl

    • Gert Crum