Nederlaag zegt weinig over Feyenoord

De Feyenoorder De Cler (links) probeert de Dortmunder Sadrijaj af te stoppen. Foto Reuters Borussia Dortmund's Bajram Sadrijaj (R) fights for the ball with Feyenoord Rotterdam's Tim de Cler during their friendly soccer match at the Feyenoord Jubilee Tournament in Rotterdam August 1, 2008 REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS) REUTERS;United Photos de Boer bv

Feyenoord1Borussia Dortmund2

Ruststand 1-1. 5. Blaszczykowski 0-1, 41. Wijnaldum 1-1, 78. Hille 1-2. Schds: Vink.

Aan de 2-1 nederlaag hoefde niet al te veel betekenis worden gehecht. Feyenoord miste immers bij zijn eerste optreden in het eigen toernooi ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan tegen Borussia Dortmund een groot aantal basisspelers. De soms haperende uitvoering van het strijdplan van de nieuwe trainer Gertjan Verbeek was derhalve evenmin niet van groot belang. Dat de oefenmeester al zijn stempel drukt op Feyenoord was echter in positieve zin zichtbaar.

Vooraf meldde Verbeek dat het evenement in de gisteravond halfvolle Kuip eigenlijk te vroeg kwam voor Feyenoord. Dat gold sowieso voor de personele bezetting. Roy Makaay en Jonathan de Guzman zijn met het Olympisch elftal in China. Ron Vlaar, gisteravond invaller, is wel hersteld van veel blessureleed, maar nog niet geheel speelklaar voor negentig minuten. Naast Andwéle Slory waren ook de aanwinsten Jon Dahl Tomasson en Karim El Ahmadi niet fit genoeg om gisteravond te spelen. De laatste moet zelfs geopereerd worden om een liesbreuk te voorkomen en zal de start van de competitie vrijwel zeker mis. Met als gevolg dat naast Diego Biseswar de 37-jarige Michael Mols net als in de laatste fase van het vorige seizoen de spitspositie innam.

Maar los hiervan bevindt Feyenoord zich midden in de voorbereiding op het seizoen. De achterliggende periode maakte duidelijk dat Verbeek met een Spartaanse aanpak enkele hervormingen probeert door te voeren bij Feyenoord. De eerste drie weken voerde de fysieke arbeid, zoals krachttraining, de boventoon. Alle spelers hadden een programmaatje meegekregen voor de vakantie, maar bij de eerste testen in de voorbereiding werd achter een aantal namen enkele uitroeptekens gezet. Dat waren Feyenoorders die conditioneel een onvoldoende scoorden. „Als een speler krachttraining niet ziet zitten, neemt hij zichzelf in de maling”, vindt Verbeek. „Bij Heerenveen doet zelfs de D- en de C-jeugd aan training met gewichten. Maar ook Ruud van Nistelrooy zit elke dag in het krachthonk. Je moet eens kijken wat er gebeurt als spelers zich op dit gebied vijftien procent kunnen verbeteren.”

De gisteren 46 jaar geworden Verbeek bleek in het trainingskamp niet te beroerd aan alle oefeningen fanatiek mee te doen. Zo moesten de spelers bankdrukken en tot hun stijgende verbazing zagen ze hun oefenmeester zestig kilo optillen. „Voetbal is een krachtsport”, legde Verbeek gisteravond uit. „Dankzij krachttraining wordt een speler explosiever, sneller en ontwikkelt hij meer duelkracht. Ik heb er bij Feyenoord een groepsgebeuren van gemaakt, met individuele programma’s. Voetbaltraining alleen, is te eenzijdig. Het viel mij op dat er bij de jeugd van Feyenoord veel kruisbandblessures zijn. Door krachttraining creëer je betere voorwaarden om minder snel geblesseerd te raken.”

In het trainingskamp in Oostenrijk, waar Feyenoord zes dagen verbleef, werd verder de stormbaan van het pretpark in Fulpmes opgezocht voor behendigheidsoefeningen waarvoor het dragen van een helm een absolute must was. Daar kreeg Verbeek al snel de bijnaam Rambo.

In de naderende competitie zal duidelijk moeten worden of Feyenoord er conditioneel beter opstaat. Op tactisch gebied, tot nog toe ondergeschikt in de voorbereiding, heeft Verbeek nog enkele weken om te sleutelen. Hij wil Feyenoord weer leren aanvallen en dat begin met vooruit verdedigen. Daarmee diskwalificeerde hij in feite zijn voorganger Bert van Marwijk. De huidige bondscoach ontkende in een interview met deze krant weliswaar dat het niet zijn bedoeling is geweest om met Feyenoord defensief te voetballen. Hij moest roeien met de riemen die hij had, de selectie was volgens hem te smal.

Het staat vast dat Verbeek Feyenoord nooit met een handbaldefensie zal laten opereren, zoals Van Marwijk, waarbij centrumspits Makaay zelfs een rol had op de rand van het zestienmetergebied. Van zijn eigen team wel te verstaan.

Uiteraard waren gisteravond de belangen gering. Maar Feyenoord toonde in ieder geval de wil om op de helft van de tegenstander te voetballen. Ondanks het gevaar dat een afstraffing van het sterker geachte Borussia Dortmund, de finalist van de UEFA-Cupfinale in 2002 en om die reden geïnviteerd, op de loer lag. Aanvankelijk was de uitvoering zeer matig. Feyenoord had moeite met de omschakeling van aanvallen naar verdedigen waardoor doelman Henk Timmer meteen volop werd getest. Uit een van die situaties kwam Dortmund op voorsprong door een treffer van Kuba Blaszczykowski. „We waren vaak slordig, het rondspelen van de bal ging in een te laag tempo”, mopperde Verbeek. „Pas in de loop van de eerste helft kregen we weer poten onder ons gat.”

Met als gevolg dat Feyenoord gelijkmaakte door een afstandsschot van Georginio Wijnaldum. In de tweede helft besliste Sebastian Hille de wedstrijd in het voordeel van Borussia Dortmund.

Verbeek was desondanks niet ontevreden. „We missen nog kwaliteit. Uiteindelijk hadden we drie zeventienjarige spelers in de voorhoede lopen en één van negentien jaar. Het betekent dat de toekomst er voor Feyenoord goed uitziet. Je merkt, dat als het team druk zet op de tegenstander er meteen een reactie komt van het publiek. Als we erin slagen dat goed uit te voeren wordt Feyenoord in De Kuip onverslaanbaar.”

    • Erik Oudshoorn