Muziekboot verbroedert

Met zijn 77 meter lange concertboot trekt de Oostenrijkse folkzanger Hubert von Goisern door Europa. Zijn ideaal: samen spelen met musici uit steeds andere landen.

Linz Europa Tour geeft concert op het Stenen Hoofd, Westerdoksdijk Amsterdam Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 31-07-2008 Oostenrijkse zanger Hubert von Goisern geeft in het kader van zijn 'Linz Europa Tour - West 2008' een concert op het Het Stenen Hoofd aan de Westerdoksdijk. Het concert wordt gegeven op een boot waarme Goisern door europa vaart. Op het Stenehoofd en met bootjes in het water luistert het toegestroomd publiek naar het concert. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Aan de voorkant is de opstap vanaf de wal naar het schip het gemakkelijkst te maken. Dan is het via de reling teruglopen naar de leefboot, bebouwd met containers waarin 26 musici en technici slapen, die weer vastzit aan de podiumboot. In het midden van het dek waarop alle slaaphutten uitkomen, staat een lange tafel waaraan mensen eten. Het is knus gedecoreerd met planten en kleedjes. Ernaast: de eetkamer, uitgerust met videogames, en een keuken, bemand door twee koks. Een drijvend dorp, noemt de Oostenrijkse muzikant Hubert von Goisern zijn boot. Een muziekcommunity te water, zonder hiërarchie. „Je zit op elkaars lip en kunt niemand uit de weg gaan.”

De 77 meter lange concertboot, een voormalig vrachtschip, ligt aangemeerd bij het Rotterdamse Strand a/d Maas. Terwijl rondborstige vrouwen zich nog eens insmeren en jongens een balletje trappen in het zand, wordt aan boord het concert van vanavond voorbereid. De Oostenrijker en zijn negenkoppige band brengt een aanstekelijk soort folkrock, met invloeden uit de Alpen (jodelwerk), de Balkan en Afrikaanse ritmes. Straks, zegt tourmanager Stefan Schröder, schuift de boot nog een paar meter op. Het drijvende podium met videoschermen, dat straks met een hydraulisch systeem uit de buik van de boot zal verrijzen, ligt nu pal voor het volleybalveld.

De Oostenrijkse Donaustad Linz is met het Litouwse Vilnius in 2009 Culturele Hoofdstad van Europa. Toen Hubert von Goisern er zijn droom – varen met een concertboot over de Europese rivieren om te spelen met lokale musici – presenteerde, kreeg hij meteen steun. Hij leek de perfecte ambassadeur voor Linz: zijn muziek brengt verbroedering in Europa. Zelf voelde hij ook verwantschap: Linz ligt in zijn geboortestreek Opper-Oostenrijk.

Vorig jaar voer zijn boot in de richting van de Zwarte Zee en deed Wenen, Boedapest en Belgrado aan. Vorige maand zette de muzikant koers naar de Noordzee, met concerten in Duitsland, Nederland en België. „Een fantastisch avontuur”, aldus Von Goisern, een dromer met een visie. „Het is na uren op het water steeds weer de vraag wat we aantreffen in de volgende stad. Hebben de mensen al van ons gehoord, moeten we ze overtuigen met de muziek en hoe werken we samen met de lokale havenautoriteiten?” Gisteren in Amsterdam, toen de boot gisteren aanmeerde bij het Stenen Hoofd, ontstond er een merkwaardige situatie. De boot moest schuin, bijna haaks, van de kant liggen. Het publiek keek zijlings op het podium. „Onverklaarbare regels”, schudt Von Goisern het hoofd. „Zelfs de havenpolitie begreep niet waarom. De bootjes vóór het podium waren niettemin een leuke extra.” De in eigen land populaire muzikant en zijn team hebben al met zwaardere bijltjes moeten hakken. Tijdens een heftige storm bijvoorbeeld, toen zeilen niet langer konden voorkomen dat er water kwam bij de instrumenten in het ruim.

De Linz Europe Tour 2007–2009, een idealistische cultuurproject, kost ruim vier miljoen euro. Een derde daarvan wordt betaald door de stad Linz. Een andere, commerciële partner is Red Bull – goed voor een miljoen euro én de drankvoorraad aan boord. De overige kosten worden terugverdiend met betaalde concerten in Duitsland en Oostenrijk. Daar is Hubert von Goisern met zijn accordeon een fenomeen, en trekt hij ook betalende bezoekers.

„Winst maken we niet, maar de ervaring is uniek”, zegt Von Goisern, die straks nog even repeteert met de Belgisch-Congolese gastzangeres Marie Daulne van Zap Mama. Na het Rotterdamse Maasconcert in de schemering varen zij en haar dochter mee naar Antwerpen – de volgende halte.

Volgend jaar juli houdt Linz 2009 een festival waarbij alle gastmusici van de boottournee samenspelen; de ultieme verbroedering voor kapitein Von Goisern.

Concerten: 2/8 Antwerpen, 8/8 Luik, 9/8 Wanssum en 12/08 Dordrecht. Info: www.linzeuropatour.com

    • Amanda Kuyper