Mazelenuitbraak op scholen in Den Haag

In Den Haag heerst mazelen onder leerlingen van twee basisscholen. Op de scholen zitten veel kinderen uit de antroposofische gemeenschap. Het is, met 34 gevallen tot nu toe, de grootste uitbraak van mazelen in Nederland sinds 2000.

De GGD Den Haag en het RIVM hebben in het wetenschappelijk tijdschrift Eurosurveillance online een verslag gedaan van de uitbraak. Geen van de zieke kinderen was gevaccineerd tegen de ziekte. Alle kinderen krijgen inenting aangeboden via het rijksvaccinatieprogramma, maar veel ouders uit de antroposofische gemeenschap weigerden vaccinatie.

Mazelen is een virusziekte die in Nederland zeldzaam, omdat kinderen sinds 1976 routinematig gevaccineerd worden. Kinderen met mazelen krijgen hoge koorts en rode vlekjes. Tussen de 1 en 5 procent ontwikkelt een longontsteking; in uitzonderlijke gevallen kunnen jonge kinderen aan de ziekte overlijden.

De GGD Den Haag maakte de uitbraak twee weken geleden bekend. Inmiddels hebben 32 kinderen en twee ouders de ziekte opgelopen. De GGD heeft vaccinaties aangeboden op de twee scholen en aan familieleden van zieken, maar slechts weinigen hebben daarvan gebruik gemaakt.

GGD-verslag is na te lezen op nrc.nl/binnenland