Korpschef niet meteen gescreend

De antecedenten van Fup Goudswaard zijn niet onderzocht voordat hij in februari 2003 aantrad als korpschef bij de politie in Zeeland. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren.

Volgens de zegsman was er geen speciale reden waarom het onderzoek bijna zes jaar geleden achterwege is gelaten. „Het was een verzuim.” Onlangs heeft de veiligheidsdienst AIVD alsnog het privéleven en strafrechtelijk verleden van Goudswaard onder de loep genomen. De dienst concludeerde volgens de korpschef zelf dat hij chantabel was door buitenechtelijke verhoudingen en onthield hem de zogenoemde ‘verklaring van geen bezwaar’.

Zonder zo’n verklaring kan een korpschef niet in functie blijven en Goudswaard is dan ook voor acht weken uit zijn functie ontheven. Gisteren zei hij dat hij zichzelf niet meer ziet terugkeren als korpschef in Zeeland. Hij rekent erop dat hij elders in overheidsdienst aan de slag kan.

Goudswaard legt zich niet neer bij de conclusie van de AIVD dat hij chantabel is, en is naar de bestuursrechter gestapt. (ANP)