Kerwin Duinmeijer

Kerwin Duinmeijer mensen van augustus Herdenking van moord 25 jaar geleden Op 20 augustus wordt in Amsterdam herdacht dat het 25 jaar geleden is, dat de 15-jarige Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer werd neergestoken door een 16-jarige skinhead, na een woordenwisseling bij een snackbar. Duinmeijer (de naam van zijn pleegouders, hij werd geboren als Kerwin Lucas) rende met steekwonden naar de Dam, ging een taxi in en vroeg of hij naar het ziekenhuis gebracht kon worden. De taxichauffeur weigerde, en zei dat hij maar op een ambulance moest wachten. Die kwam twintig minuten later, en in het ziekenhuis overleed Duinmeijer aan bloedverlies. De moord, die als racistisch werd opgevat, schokte Nederland. De moordenaar had een tatoeage met de tekst ‘100 % blank’. Er kwamen herdenkingen, en popzanger Frank Boeijen schreef naar aanleiding van de moord het lied ‘Zwart-Wit’ (‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart’). De skinhead die stak, Nico Bodemeijer, kreeg gevangenisstraf tot 1988. De rechter achtte niet bewezen dat het moord met voorbedachten rade was. Of racisme een wezenlijk motief voor het neersteken was geweest, trok de rechter ook in twijfel, omdat de dader in die tijd aan een ernstige ontwikkelingsstoornis zou lijden. In een interview eerder dit jaar in een documentaire van de Humanistische Omroep kon Bodemeijer zich niet herinneren of hij tijdens de moord ‘vuile nikker’ had geroepen, zoals getuigen hebben verklaard. Hij zou pas na zijn gevangenisstraf een racist zijn geworden, aldus documentairemaker Kees Vlaanderen. Maar de Stichting Vrienden van Kerwin bestrijdt dat. Die organiseert dit jaar een speciale herdenking van de moord, en roept ook scholen op om mee te doen. De herdenking begint op 20 augustus op de Dam ‘waar Kerwin 25 jaar geleden bloedend op de grond lag’, aldus de organisatoren op hun webstie www.kerwin.nl Daarna volgt er een mars naar het Vondelpark, waar bloemen gelegd worden bij het beeld (Mama Baranka, Moeder Aarde) dat voor Kerwin is opgericht daar. maurice boyer Herdenking van moord 25 jaar geleden op Kerwin Duinmeijer.
Kerwin Duinmeijer mensen van augustus Herdenking van moord 25 jaar geleden Op 20 augustus wordt in Amsterdam herdacht dat het 25 jaar geleden is, dat de 15-jarige Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer werd neergestoken door een 16-jarige skinhead, na een woordenwisseling bij een snackbar. Duinmeijer (de naam van zijn pleegouders, hij werd geboren als Kerwin Lucas) rende met steekwonden naar de Dam, ging een taxi in en vroeg of hij naar het ziekenhuis gebracht kon worden. De taxichauffeur weigerde, en zei dat hij maar op een ambulance moest wachten. Die kwam twintig minuten later, en in het ziekenhuis overleed Duinmeijer aan bloedverlies. De moord, die als racistisch werd opgevat, schokte Nederland. De moordenaar had een tatoeage met de tekst ‘100 % blank’. Er kwamen herdenkingen, en popzanger Frank Boeijen schreef naar aanleiding van de moord het lied ‘Zwart-Wit’ (‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart’). De skinhead die stak, Nico Bodemeijer, kreeg gevangenisstraf tot 1988. De rechter achtte niet bewezen dat het moord met voorbedachten rade was. Of racisme een wezenlijk motief voor het neersteken was geweest, trok de rechter ook in twijfel, omdat de dader in die tijd aan een ernstige ontwikkelingsstoornis zou lijden. In een interview eerder dit jaar in een documentaire van de Humanistische Omroep kon Bodemeijer zich niet herinneren of hij tijdens de moord ‘vuile nikker’ had geroepen, zoals getuigen hebben verklaard. Hij zou pas na zijn gevangenisstraf een racist zijn geworden, aldus documentairemaker Kees Vlaanderen. Maar de Stichting Vrienden van Kerwin bestrijdt dat. Die organiseert dit jaar een speciale herdenking van de moord, en roept ook scholen op om mee te doen. De herdenking begint op 20 augustus op de Dam ‘waar Kerwin 25 jaar geleden bloedend op de grond lag’, aldus de organisatoren op hun webstie www.kerwin.nl Daarna volgt er een mars naar het Vondelpark, waar bloemen gelegd worden bij het beeld (Mama Baranka, Moeder Aarde) dat voor Kerwin is opgericht daar. maurice boyer Herdenking van moord 25 jaar geleden op Kerwin Duinmeijer.

Op 20 augustus wordt in Amsterdam herdacht dat het 25 jaar geleden is, dat de 15-jarige Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer werd neergestoken door een 16-jarige skinhead, na een woordenwisseling bij een snackbar. Duinmeijer (de naam van zijn pleegouders, hij werd geboren als Kerwin Lucas) rende met steekwonden naar de Dam, ging een taxi in en vroeg of hij naar het ziekenhuis gebracht kon worden. De taxichauffeur weigerde, en zei dat hij maar op een ambulance moest wachten. Die kwam twintig minuten later, en in het ziekenhuis overleed Duinmeijer aan bloedverlies.

De moord, die als racistisch werd opgevat, schokte Nederland. De moordenaar had een tatoeage met de tekst ‘100 % blank’. Er kwamen herdenkingen, en popzanger Frank Boeijen schreef naar aanleiding van de moord het lied ‘Zwart-Wit’ (‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart’). De skinhead die stak, Nico Bodemeijer, kreeg gevangenisstraf tot 1988. De rechter achtte niet bewezen dat het moord met voorbedachten rade was. Of racisme een wezenlijk motief voor het neersteken was geweest, trok de rechter ook in twijfel, omdat de dader in die tijd aan een ernstige ontwikkelingsstoornis zou lijden. In een interview eerder dit jaar in een documentaire van de Humanistische Omroep kon Bodemeijer zich niet herinneren of hij tijdens de moord ‘vuile nikker’ had geroepen, zoals getuigen hebben verklaard. Hij zou pas na zijn gevangenisstraf een racist zijn geworden, aldus documentairemaker Kees Vlaanderen. Maar de Stichting Vrienden van Kerwin bestrijdt dat. Die organiseert dit jaar een speciale herdenking van de moord, en roept ook scholen op om mee te doen. De herdenking begint op 20 augustus op de Dam ‘waar Kerwin 25 jaar geleden bloedend op de grond lag’, aldus de organisatoren op hun webstie www.kerwin.nl Daarna volgt er een mars naar het Vondelpark, waar bloemen gelegd worden bij het beeld (Mama Baranka, Moeder Aarde) dat voor Kerwin is opgericht daar.