Handicap

Patrique Dankers 24/7/2008 Foto Freddy Rikken Patrique Dankers Helmond in prive krachthonk Rikken, Freddy

Tijdens een ritje op zijn Harley-Davidson werd de Helmondse ondernemer Patrique Dankers, nu 31, geschept door een dronken automobilist die door rood reed. Overleefde het, maar verloor zijn rechteronderbeen tot boven het kniegewricht. Verliet na zeven weken het ziekenhuis in een rolstoel. Bezat tot die fatale dag een goede conditie, had geturnd vanaf zijn zesde en wilde ermee doorgaan, en daarbij les geven aan de jonkies. Moest toegeven dat hij niet alles meer kon voordoen, werd lid van een atletiekvereniging en stortte zich er op het speerwerpen, trainde met de wereldkampioen Pieter Gruijters. Ontdekte dat door het missen van het rechteronderbeen en het werpen met de arm aan diezelfde kant er te weinig kracht werd ontwikkeld en de kansen op een hoge klassering miniem waren. Het bankdrukken bleek een juiste keus, hij werd in 2008 Nederlands kampioen en recordhouder in de klasse tot vijfenzeventig kilo. Patrique traint wekelijks vijfmaal anderhalf uur, waarvan drie in de sportschool en tweemaal gedisciplineerd in het eigen krachthonk. Moet daar soms gered worden door zijn vrouw wanneer hij, overmoedig geworden, weer (iets) te veel kilo’s denkt aan te kunnen. Drukt meer gewicht dan de regerende valide Nederlandse kampioen, maar dit wordt volgens de geldende regels niet erkend: men dient zich zonder een prothese naar de bank te kunnen begeven. Patriques ultieme droom: de magische 200-kilogrens passeren.

Dit is het eerste deel in een serie over sporters met een handicap.

    • Freddy Rikken