Fortis offert opnieuw bestuurslid

Gilbert Mittler, de financieel bestuurder van Fortis, is met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. Dat heeft de bank-verzekeraar gisteren bekend gemaakt. Maandag komt het concern met halfjaarcijfers.

Het ontslag van Mittler volgt twee weken na het vertrek van bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. Maar hiermee is de druk op het financiële concern om de top nog verder te saneren niet weggenomen. In kringen van gefortuneerde Belgische beleggers wordt benadrukt dat een „volledige aflossing van de wacht” de enige oplossing is om het vertrouwen van het publiek in Fortis te herstellen.

Ingewijden maken melding van een scenario waarin president-commissaris Maurice Lippens „de eer aan zichzelf zal houden”, zodra de vorming van een nieuwe raad van bestuur is voltooid.

De naam van de Nederlandse commissaris Jan-Michiel Hessels, oud-topman van Vendex wordt genoemd als mogelijke nieuwe president-commissaris.

Gilbert Mittler krijgt binnen Fortis een nieuwe functie, als bijzonder adviseur van de tijdelijk aangestelde topman Herman Verwilst. De taken van Mittler (financiële zaken, risicobeheer, juridische zaken) worden voorlopig waargenomen door Verwilst.

Mittler (59) is, na Votron, het tweede slachtoffer van de gerezen problemen bij de bankverzekeraar. De overname van ABN Amro ter waarde van 24 miljard euro vorig najaar, in combinatie met de problemen van de kredietcrisis, heeft de financiële gezondheid van Fortis aangetast.

Eind juni kondigde het concern onverwacht een serie noodmaatregelen aan om de balans met ruim 8 miljard euro te versterken. Nog in mei had Fortis laten weten dat de balans op orde was. Er werd onder meer een aandelenemissie uitgeschreven van 1,5 miljard euro. Ook werd het interim-dividend geschrapt.

Komende maandag komt Fortis met de resultaten van het tweede kwartaal. Daarin zal het bedrijf, zo liet het al eerder doorschemeren, nieuwe afboekingen melden ten gevolge van de kredietcrisis. Tot nu toe heeft Fortis al 4,4 miljard euro moeten afschrijven ten gevolge van de kredietcrisis.

Fortis maakte gisteren ook bekend dat zij later deze maand „informatieve bijeenkomsten” in Nederland en België zal organiseren. Daar kunnen aandeelhouders, en ook klanten vragen stellen.

Directeur Jan Maarten Slagter van beleggersvereniging VEB vindt deze informele bijeenkomsten onvoldoende. „Zij hebben geen enkele vennootschaprechtelijke basis.” De VEB verlangt nog steeds een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waar aandeelhouders moties kunnen indienen en voorstellen agenderen. Daarbij heeft het vertrek van Mittler bij de VEB vooral veel vragen opgeroepen. Dat is voor Slagter „helemaal een reden” om snel een officiële vergadering te beleggen.”

Fortis: pagina 15