Forel in prosciutto

Voor 2 personen2 verse forellen, elk ongeveer 250 gram½ verse rode chilipeper3 eetlepels fijngehakte gladde peterselie2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas1 eetlepel wittewijnazijnzeezout en versgemalen peper4 plakken prosciutto 4 eetlepels extra vergine olijfoliepartjes citroen voor het serveren

Dit eenvoudige Italiaanse recept heb ik uiteraard gemaakt met Nederlandse gekweekte forel. Volgens de oorspronkelijke Italiaanse versie moesten de forellen 1 uur stoven in een afgedekte koekenpan. Zelfs op het laagste vuur zou dit, dacht ik, voor een gekweekte vis te lang zijn.

Bereiding: spoel de forellen van binnen en buiten onder de koude kraan en dep ze goed droog met keukenpapier.

Snijd de chilipeper in de lengte doormidden en verwijder desgewenst de zaadjes. Hak de chilipeper fijn en doe in een kom. Schep er de peterselie, Parmezaanse kaas en wijnazijn door. Breng op smaak met zout en peper.

Vul de buikholtes van de forellen met het Parmezaanse kaasmengsel. Wikkel elke forel dan netjes in 2 plakken prosciutto.

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een heel laag vuur. Leg er de forellen naast elkaar in en plaats er het deksel op. Laat ze circa 30 minuten heel zachtjes koken, waarbij u ze een keer omdraait.

Misschien moet u halverwege een vlamverspreider onder de pan zetten, maar dat hangt af van de dikte van de bodem van uw koekenpan. De vis is gaar wanneer de ogen ondoorschijnend zijn en u makkelijk met de punt van een scherp mes door het vlees kunt steken.

Neem de vis uit de pan. Snijd met een scherp mes of knip met een keukenschaar de prosciutto langs de rug en langs de buik open, zodat u de forellen kunt fileren. Fileer de vissen en gooi de ruggengraten en koppen weg. Schik de gefileerde forellen met de prosciuttokant boven op voorverwarmde borden en schep er het kooknat over. Dien op met bijvoorbeeld gekookte aardappels en geef er wat partjes citroen bij.

Kim Maclean

    • Kim Maclean