Einde carrière Dick Jol om dreigement

De inmiddels gestopte scheidsrechter Dick Jol heeft twee maanden geleden een vertegenwoordiger van de technische staf van de scheidsrechterscommissie bedreigd. Naar aanleiding van dat incident is zijn contract, met wederzijdse instemming, ontbonden.

Dat heeft de voetbalbond KNVB gisteren laten weten. Jol sprak in een reactie de lezing van de bond tegen. De 52-jarige scheidsrechter floot onlangs bij de afscheidswedstrijd van Jaap Stam zijn laatste duel. Begin deze maand liet de KNVB al weten dat Jol stopt als arbiter in het betaald voetbal, maar een duidelijke reden werd toen niet gegeven.

Negatieve uitlatingen van Jol in de media over de KNVB hebben de bond er nu toe gebracht opheldering te geven over de zaak. Jol zou eind mei, tijdens een gesprek met de scheidsrechterscommissie over het komende seizoen, een vertegenwoordiger meerdere keren hebben bedreigd. De Scheveninger heeft die dreigementen volgens de KNVB later op de dag telefonisch herhaald.

Volgens Stephan Oost, coördinator scheidsrechterszaken, was dat voor de KNVB reden om te breken met Jol. „Dit tart wat de KNVB betreft alle fatsoensnormen. Daar is geen excuus voor. Geen enkele werkgever accepteert bedreigingen aan het adres van eigen personeel. De KNVB ook niet”, zo verklaarde Oost.

Jol stelde onlangs dat de KNVB „schitterde door afwezigheid” bij zijn laatste duel. Volgens de bond was directeur Henk Kesler echter in Zwolle aanwezig en heeft Oost de scheidsrechter een bericht gestuurd. De KNVB eiste via de advocaat van Jol excuses, maar de arbiter voldeed niet aan het ultimatum.

Voor de KNVB was dat aanleiding om een boekje open te doen. „We hebben in het verleden niet vaak gereageerd op uitlatingen van deze scheidsrechter, maar we laten ons echt niet neerzetten als onfatsoenlijke organisatie. Helaas gaat het vaak zo met Dick Jol, je spreekt iets met hem af en vervolgens doet hij wat anders. Maar Jol was een goede scheidsrechter en daar werd hij op beoordeeld. Anders was het al veel eerder tot een breuk gekomen”, verklaarde Oost.

De Scheveningse oud-scheidsrechter sprak de uitlatingen van Oost gisteren fel tegen. „Het is onwaar, ik ga hier verder niet eens op reageren. Ik ben klaar met ze”, aldus Jol.

In 2001 floot hij de Champions League-finale tussen Bayern München en Valencia. De oud-scheidsrechter was vroeger (semi)profvoetballer bij onder meer Berchem Sport en Kortrijk in België en bij NEC in Nijmegen.