Dwangsom voor Cramer

De Raad van State legt minister Cramer (VROM, PvdA) een dwangsom op als zij niet binnen vier weken een nieuw besluit neemt in de kwestie van de boskap bij het NAVO-vliegveld vlak over de grens bij de Limburgse gemeente Onderbanken.

Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald in een zaak die is aangespannen door de gemeente Onderbanken en de actiegroep Stop Awacs. Het gaat om het bos bij de plaats Schinveld dat na veel juridisch getouwtrek in 2005 gekapt werd. Circa zes hectare bos hinderden de Awacs-vliegtuigen bij het landen en vertrekken van het vliegveld Geilenkirchen. Toenmalig minister Dekker (VROM, VVD) legde destijds aan Onderbanken een dwangmaatregel op volgens de zogeheten Nimby-procedure. Op die manier kon het bos worden gekapt. Zij verwierp bezwaren van Onderbanken en de actiegroep. Maar bij de Raad van State kregen deze partijen in juli 2007 gelijk. Cramer moest binnen zes weken een nieuw besluit nemen op de bezwaren tegen het besluit van 2005, hoewel het bos allang gekapt was. Dat deed ze niet. Daarop stapten Onderbanken en Stop Awacs weer naar de Raad, die op 29 april de minister opnieuw sommeerde een besluit te nemen. Ook dat verzuimde ze. Zij liet wel aan de Tweede Kamer weten de Nimby-procedure in te trekken. Dat was van belang voor een ander deel van het bos dat mogelijk gekapt of afgetopt moet worden.

Desondanks willen Onderbanken en de actiegroep dat Cramer een nieuw besluit neemt. „Dan komt vast te staan dat het onrechtmatig gekapt is”, zegt wethouder Hans Ubachs van de gemeente Onderbanken. „Dat is voor de toekomst van belang als opnieuw een onverlaat het in zijn hoofd haalt het bos te willen kappen. Ook kunnen wij dan de gemaakte kosten verhalen.” Voor de gemeente gaat dat om circa zes ton. Ubachs zegt van de zaak af te willen. „Maar wij denken dat hier andere krachten in het spel zijn dan alleen deze minister. Defensie wil nog steeds de rest van het bos laten kappen.”

Voor elke dag dat de minister na vier weken geen besluit neemt, moet ze aan Onderbanken en Stop Awacs 1.000 euro betalen, met een maximum van 100.000 euro. Een woordvoerder van Cramer laat weten dat zij nu een nieuw besluit zal nemen. Zij wil zich volgens hem nu vooral sterk maken voor de inzet van stillere NAVO-vliegtuigen.