Dekker?

Thomas Dekker erkende aan het begin van de week dat er een gebrek aan vertrouwen is tussen hem en de Rabobankploeg. Is het verstandig voor Dekker om bij zijn ploeg te blijven of kan hij beter weggaan?

Maarten Ducrot, oud-wielrenner en analist bij de NOS: „Wat mij betreft is dat geen vraag meer. Het is onmogelijk dat daar nog een werkbare situatie ontstaat. Het is geen mening dat hij weg moet gaan, het is gewoon een gegeven.”

Peter Post, oud-profrenner en voormalig ploegleider: „Ik ken de perikelen alleen vanuit de media. Maar de Rabobankploeg is een sterke formatie en de Rabobank ook een goede sponsor. Het is de ploeg waar Dekker zijn profcarrière begonnen is. Daar komt bij dat de ploeg over goede trainers en begeleiders beschikt. Daarom lijkt het mij het beste voor Dekker als hij gewoon blijft. Hij moet zich in bepaalde dingen aanpassen en zich schikken naar de leiding. Maar het moet natuurlijk wel van beide kanten komen.”

Joop Alberda, technisch directeur bij de volleybalbond: „Ik vind niet dat ik oordeelbevoegd ben in deze zaak omdat ik niet alle feiten ken. Maar Dekker is 23 jaar dus die jongen kan heel goed zelf zijn beslissingen nemen. Mocht het inderdaad zo zijn dat er een ruzie is tussen de renner en de ploeg, dan is het theoretisch gezien mogelijk dat die ruzie weer wordt opgelost. Er moeten geen overhaaste beslissingen worden genomen. Maar Dekker is een parel in de sportwereld. Als hij niet bij de Raboploeg blijft, zal hij wel bij een andere ploeg aan de bak komen en daar ook hard rijden. Als hij die parel niet is, valt hij dan door de mand.”

Ton Boot, basketbaltrainer: „Die vraag ligt moeilijk aangezien ik als outsider niet alle feiten ken. Maar ik vind dat de Raboploeg eigenlijk verplicht is om meer informatie over de affaire te geven, want naar mijn idee is er veel meer aan de hand. Aangezien zij dat niet doen, vind ik dat ook outsiders hun mening over deze zaak mogen geven. Bij het eerste criterium na de Tour zag ik beelden van Dekker bij de NOS. Hij zei dat hij in principe een contract heeft tot 2009 en dat er een gebrek aan vertrouwen is van beide kanten. Hij wilde daarom binnenkort om de tafel met de ploeg. Ik vind dat je daaruit kunt opmaken dat Dekker de intentie heeft te blijven. Maar het lijkt dat Rabo daar niet om staat te springen. Directeur Knebel gaf in de Tour de France namelijk aan dat hij met Dekker wilde praten maar dat hij dat uitstelde tot na de Tour. Dat begrijp ik dus niet. Met een dergelijk talent moet je gelijk gaan praten, dat moet je niet uitstellen. Een algemeen directeur is heus wel te missen in de Tour. Daarbij is het onzin dat Dekker niet in de Tour kon starten. Rabo wilde krachten sparen, dat was ook duidelijk te zien aangezien de Raborenners het fitste waren in Parijs. Op dit niveau had Dekker makkelijk meegekund, ook al is hij uit vorm. Ik meen zelfs dat hij de best gekwalificeerde Nederlander zou zijn geweest. Als ik Dekker zou zijn, zou ik vertrekken naar een andere ploeg. Maar met zijn jeugdige leeftijd moet hij wel goed nadenken waar hij naartoe wil en wat voor een functie hij wil vervullen. Uiteraard moet Dekker zelf die keuze maken. Het gaat waarschijnlijk ook om veel geld.”

Jan Lammers, leidt het Nederlands autoraceteam A1-GP: „Ik moet eerlijk bekennen dat ik niets afweet van wielrennen en ook niet van deze affaire. Maar als er een vertrouwensbreuk is, is het altijd beter om op te stappen. Meestal komt dat niet meer goed. En hij zit ook al zes jaar bij die ploeg, misschien is het ook wel verfrissend om op te stappen.”

Adrie van Diemen, trainer van het Amerikaanse wielerteam Garmin, trainde vroeger Dekker: „Ik heb hem getraind toen hij nog bij de junioren zat. Naar mijn idee is hij een van de grootste talenten in Nederland. Ik vind het spijtig dat er problemen zijn. Beide partijen draaien eromheen maar het is duidelijk dat er problemen zijn. Ik hoop dat het Rabobank wielerproject zulke talenten als Dekker blijft voorbrengen. En ik hoop voor Dekker dat hij een omgeving vindt waarin hij goed kan gedijen en optimaal kan presteren. Daarmee geef ik geen direct antwoord op deze vraag.”

    • Shari Kiljan