AEX-index nu vaker herzien

De Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX-index, bestaat vanaf 2 september weer uit 25 fondsen. Op die dag zullen ingenieursbureau Fugro, bouwbedrijf Koninklijke Bam, uitzender USG People en vastgoedfonds Wereldhave toetreden tot de belangrijkste index van de Amsterdamse beurs. Dit heeft Euronext gisteren bekend gemaakt.

Het is voor het eerst dat de beurs met een interim herziening komt. Tot nu toe werd de index eenmaal per jaar, in maart, opnieuw bekeken en voor zover nodig herzien. De beurs besloot eerder dit jaar een tweede herziening in te lassen omdat de index de afgelopen jaren vaak grote delen van het jaar uit minder dan 25 fondsen bestond. Dit kwam door het grote aantal overnames van bedrijven.

Ook dit jaar bestond de index al snel na de herziening van maart uit minder dan 25 bedrijven. Uitzender Vedior werd opgekocht door rivaal Randstad, handelshuis Hagemeyer viel in handen van het Franse Rexel, Tele Atlas werd door AEX-lid TomTom gekocht en kantoorartikelenhandelaar Corporate Express door het Amerikaanse Staples.

De vier bedrijven die de AEX-index komen versterken staan nu allemaal in de AMX-index, de index voor middelgrote bedrijven. USG was de kleinste van de grote drie uitzenders, maar profiteert van het verdwijnen van Vedior. Door de komst van Wereldhave staan er nu drie vastgoedfondsen in de index, de andere twee zijn Corio en Unibail-Rodamco. Met Fugro komt er opnieuw een bedrijf bij dat is gelieerd aan de energiesector naast Shell en SBM Offshore. Fugro doet onder meer grondonderzoek voor oliebedrijven. Het bekendste bedrijf van de binnenkomers is Bam, het enige bouwbedrijf in de index.

Met de nieuwe fondsen is de AEX-index weer op sterkte, maar het is de vraag of hun komst de index nieuwe impulsen zal geven. De index heeft de afgelopen jaren aan aanzien verloren. Dit kwam door de sterke opkomst van grensoverschrijdende indices en het verdwijnen van traditionele fondsen als ABN Amro, KLM en VNU. Zij zijn vervangen door kleinere Nederlandse bedrijven of buitenlandse bedrijven.

In de AMX-index komen Koninklijke Ten Cate, geneesmiddelendistributeur OPG, Pharming (biotechnologie) en sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale.