4x Madrid

Om tien uur eten, om twaalf uur een cocktail en na twee uur dansen. Vier tips voor Madrid, waar je moeiteloos tot de volgende ochtend kunt uitgaan.

carlos de andrés / cover / hh Madrid. Comunidad Autónoma de Madrid. Terraza del Conde Duque por la noche. Espectaculo en el escenario. ©Carlos de Andrés / COVER *** Local Caption *** Madrid. Comunidad Autónoma de Madrid. Sidewalk cafe of Conde Duque duing the nigh. Entertaiment in the stage. ©Carlos de Andrés / COVER Andrés, Carlos de; Hollandse Hoogte

Jarenlang werd Barcelona op de weerkaarten van sommige Amerikaanse networks als enige stad in Spanje vermeld. Daar waren ze in Madrid niet blij mee, maar het gaf wel aan dat de Spaanse hoofdstad nog flink aan de weg moest timmeren als het aan kwam op de marketing. Kwestie van een slechte naam. Hans Magnus Enzensberger over Madrid: ‘Haar architectuur is monumentaal en smakeloos; het is te merken dat macht en onderdrukking zich hier altijd al thuis voelden.’ De hooggeleerde Enzensberger was duidelijk nooit eens goed uit geweest in Madrid. En wat de architectuur betreft: over smaak valt te twisten, maar met de uitbreiding van het Reina Sofia museum van Jean Nouve, die van het Prado door Moneo, het nieuwe gebouw Caixa Forum en een stedelijke herinrichting door Alvaro Siza is binnen een straal van tweehonderd meter rond de Paseo del Prado toch al aardig wat architectonische ambitie bijeengebracht.

Madrid bruist. Als miljoenenstad heeft zij voldoende inwoners om zich te presenteren als een metropool met een breed cultureel en toeristisch aanbod. En aan de andere kant behouden haar buurten een veelzijdig, bijna dorps karakter. Het is Europa, maar tegelijk een stukje Latijns-Amerika en Afrika, met veel ritme en leven op straat. Eten kan nog om middernacht, dansen doe je nog later en wie het trekt, redt het moeiteloos tot de volgende ochtend. Kom daar maar eens om bij die saaie Catalanen in Barcelona.

Madrid 1: Tapas

Omdat de meeste Spanjaarden warm eten tussen de middag en je toch iets in de maag moet hebben in de avond zijn de tapas uitgevonden. Officieel gaat het om een gratis hapje dat ooit is ingevoerd ter voorkoming van dronkenschap. Maar de tapas, of pintxos zoals de Baskische benaming luidt, hebben zich ontwikkeld tot een zelfstandig culinair genre. Kleine hapjes die vaak schaalsgewijs worden opgediend, het idee klinkt simpel. De kunst zit behalve in de vindingrijkheid vooral in de kwaliteit van de producten. Een klassieker in deze is El Bocaíto in de Calle Libertad. Aan de Andalusische bar bestel je de champignons al la plancha, toastjes met garnalen in mayonaise of gebakken Galicische pepers. Aangezien je de keuken op de vingers kijkt is de kwaliteit gegarandeerd. Wie echt wil eten gaat naar achter het restaurant in. Het aardige van Madrid is dat veel tapasbars hun eigen specialiteiten hebben. In het najaar, als het geregend heeft in de bergen, kunnen de paddestoelen niet overgeslagen worden. Dat kan chic, maar ook heel basic, zoals in de bar-restaurant El Imperio in Calle Galileo 51 waar in je in het naseizoen een leuke selectie van doodstrompetten en andere zwammen op de bar kan aantreffen. Tapasbars zijn er te veel om op te noemen. Gidsjes ruim verkrijgbaar.

Madrid 2: Festivals

Madrid heeft zich in korte tijd weten te ontwikkelen tot een stad met een volle agenda aan internationale festivals en congressen. Het hele jaar door is er altijd wel wat te doen of te bezoeken. Nog net mee te pikken: de ‘Veranos de la villa’, een zeventigtal zomernachtelijk concerten in juli en augustus, met topartiesten uit jazz, pop, rock, flamenco en fado. Verder tientallen dans- en theatervoorstellingen. (voor agenda zie http://www.esmadrid.com/veranosdelavilla/index.html). Derde editie van ‘Noche en Blanco’ (Witte nacht) van 23 op 24 september: van negen uur ’s avonds tot zeven uur de volgende ochtend meer dan honderd opengestelde musea, muziekvoorstellingen, performances. Verder Festival de Otoño, herfstfestival met theater, dans en muziekvoorstellingen, verschillende locaties in de hele stad. Half oktober tot en met half november. Arco, internationale beurs voor moderne kunst, vindt plaats in de tweede week van februari in de congreshallen van de Feria de Madrid. In dezelfde maand en op dezelfde plaats: de week van de mode en de Cibeles modeshow.

Madrid 3: Nachtverkeer

Madrid geniet faam als een stad waar het leven altijd doorgaat. Terecht. Om vijf uur ’s ochtends is het nog oppassen geblazen bij het oversteken van de Gran Via, de grootstedelijke verkeersader uit de jaren twintig. Paar tips voor een nachtje doorhalen. Tien uur (22.00) geldt als een beschaafde tijd om te eten. Daarna een cocktail in Del Diego (Calle de la Reina) waar ze nog weten wat ‘shaken not stirred’ betekent. Even verderop in dezelfde straat begint het rond enen vol te lopen in Cock, ooit een bordeel voor de hogere klasse, nu verzamelpunt van Madrileense kunstenaars, of hen die ervoor willen doorgaan en af en toe een miljonairszoontje. Typisch Madrid. Na tweeën begint het disco- en nachtbarleven op gang te komen. Homo’s onder de toeristen duiken nu de naastgelegen wijk Chueca in waar de keuze groot is. De rest mag overigens ook mee: Madrid is een tolerante stad. Andere plaatsen: Palacio de Gaviria, oorspronkelijk paleisje waar iedere zaal nu zijn eigen muziekstijl kent, Joy Eslava, discoklassieker, Soul Kitchen, black urban music. Chillen kan in Sex-minimal. (zie: www.madrid.salir.com )

Madrid 4: Dagtrips

Bij een wat langer verblijf in de stad loont het de moeite iets van de omgeving te zien. En dat kan snel en efficiënt met de trein. Vanuit het hogesnelheidstreinstation Atocha zijn zowel Toledo als Segovia binnen een half uur te bereiken. Mooie kerken, moskeeën en synagogen uit het Spanje van de drie religies geven zo een verbreding van de indrukken van de Castilliaanse cultuur. Historisch bewuste Nederlanders kunnen daarbij evenmin het tripje naar het Escorial overslaan. (Maandag gesloten.) Vanuit dit paleisklooster liet het beest Felipe II zijn knoet over de Lage Landen gaan. Daar denkt men in Spanje overigens iets genuanceerder over. De architectuur, de uitgebreide collectie schilderijen en de tomben met een paar eeuwen aan Spaanse heersers maken het bezoek zeer de moeite waard.

    • Steven Adolf