100% SPIJKERS & SPIJKERS

M belicht Nederlandse couturiers aan de hand van een kenmerkend product uit hun collectie. Deze maand het duo Truus en Riet Spijkers.

Persoonlijk

Naam: Truus en Riet SpijkersGeboren: Hardenberg 1970Uitspraak: ‘Mode is het vangen van de tijdsgeest’.

Opmerkelijk: Ze zoeken hun eigen weg in de modewereld en dat pakt succesvol uit. Ze wonen en werken in Arnhem, maar de verkoop van hun label Spijkers en Spijkers gebeurt vanuit Londen, waar een trouwe groep inkopers en klanten hen weet te vinden. Ambassadeur(s): Zelfstandige vrouwen als DJ Jasmina Dexter, actrice Keira Knightley en sieradenontwerpster Lara Bohnic.

X–Factor: De vrouwelijke stijl die vertrouwd maar ook avant-gardistisch aandoet door de grafische detaillering en uitgesproken kleuren.

Modestatus: De tweelingzussen Truus en Riet Spijkers spelen het modespel op hun eigen, herkenbare manier met opvallende collecties. Ze zijn Hollands nuchter in hun benadering en laten vrouwen in hun waarde. Ze rebelleren graag tegen de stereotype opvattingen over vrouwelijkheid.

Feiten: Truus en Riet Spijkers bezochten de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Enschede, maar studeerden uiteindelijk na elkaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, afdeling mode. Truus in 1993, Riet een jaar later. Ze rondden hun studie af in 2000 met een masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem. In datzelfde jaar zetten ze hun label op, waarmee ze al snel internationaal succes oogstten. Ze vullen elkaar aan als tweeling. Truus is de schilder, zij denkt in stijlen en kleuren. Riet is meer de ‘beeldhouwer’, zij zet ideeën om in driedimensionale creaties. Het duo werkt met geometrische vormen.

De steeds terugkerende mix van zachte materialen en harde lijnen vloeit voort uit hun fascinatie voor de jaren twintig, een periode van grote vernieuwing in kunst, design en attitude en de tijd dat het vrouwbeeld drastisch veranderde. In 2007 introduceerden ze hun tweede lijn SIS in samenwerking met Urban Outfitters. Dit najaar presenteren ze hun zestiende collectie in Londen. Een jurk kost tussen de 750 en 1500 euro.

Truus en Riet Spijkers over hun signatuur: ‘Onze ontwerpen zijn herkenbaar door hun grafische detaillering en uitgesproken kleurgebruik. Onze voorliefde voor de jaren ’20 is vaak duidelijk zichtbaar in onze stijl. Het onderwerp dringt zich als het ware aan ons op, dan weten we gewoon dat dit is wat we moeten maken. Het is voor ons een uitdaging om de tijdsgeest te vangen. Onze signatuur is altijd grafisch/geometrisch geweest, maar hij heeft zich ontwikkeld van streng monumentale ontwerpen naar een vloeiende vormtaal die het lichaam van een vrouw benadrukt op een sterke en onafhankelijke manier. We zijn bewonderaars van ontwerpers als Madeleine Vionnet om haar techniek en Elsa Schiaparelli om haar brutale stijl en gevoel voor marketing. Van de huidige ontwerpers bewonderen we Miuccia Prada vanwege haar balans tussen creativiteit en commercie en Viktor & Rolf om hun briljante strategie.’

Truus en Riet Spijkers over de creatie op de foto: ‘De voorjaarscollectie 2008 is geïnspireerd op de postmodernistische Memphis-stijl, een ontwerpbeweging die zijn oorsprong vond in Milaan begin jaren tachtig en is opgericht door Ettore Sottsass. Muze is Edie Sedgewick uit de kring rond Andy Warhol, zij belichaamt voor ons deze stijl. Het kleurgebruik en de grafische detaillering zijn bepalend voor de collectie en met name voor de jurk op de foto. De schouderbanden, halslijn en het rugdecolleté zijn geometrische vormen die de jurk z’n vorm geven. Ze versieren de jurk door hun contrasterende kleuren, maar zijn tevens een functioneel onderdeel van de vormgeving.’

Haar: Rutger v/d Heide, visagie: Benjamin Puckey, styling: Bonnie Orleans Voss, model: Nienke, productie & advies: Cara Schiffelers

  • Jetty Ferwerda
  • Bonnie Orleans Voss
  • Rutger V
  • d Heide
  • Benjamin Puckey
  • Cara Schiffelers