Wie neemt hier nu verboden drugs?

Tom Compaijen van Stichting Drugsbeleid Amsterdam schrijft dat een zero tolerance beleid voor drugs zal leiden tot een situatie waarbij mensen ”stiekem ghb in hun drankje doen” en daardoor eerder ”een scheutje te veel nemen” (nrc.next, 30 juli). De burgemeester van Bloemendaal, die een zero tolerance beleid voorstaat, kan daarom als medeverantwoordelijk worden gezien voor eventuele schadelijke gevolgen.

De mensen die in Bloemendaal zo nodig ghb moeten slikken, omdat ze zich zonder die troep niet kunnen vermaken, nemen zélf bewust die middelen tot zich. De burgemeester verantwoordelijk stellen voor het gebruik van verboden middelen, is een gotspe. We stellen een oliemaatschappij of autofabrikant toch ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen van een auto-ongeval als de bestuurder te hard reed?

    • Jan Jelle Sijbesma Haarlem