Vieze onderbroek `funest` in zwembad

DRIEBERGEN/DELFT. Zwembaden in Nederland zijn verdeeld over het al dan niet toestaan van onderbroeken onder de zwembroek. ”Ieder bad heeft een ander reglement”, zo reageert voorzitter Ronald ten Hoeven van het Nationaal Platform Zwembaden op het nieuws over zwembaden die het dragen van hippe Björn Borg-onderbroeken verbieden.

”Voor de hygiëne in zwembaden is het funest als mensen erin stappen met een onderbroek die ze al de hele dag hebben gedragen”, zegt Maarten Keuten, van de TU Delft. Op basis van onderzoek onder 31 personen publiceert Keuten na de zomer aanbevelingen voor hygiëne in zwembaden. ”We hebben in een afgesloten doucheruimte allerlei tests gedaan om te bekijken hoeveel vuiligheid mensen meenemen naar het zwembad.” Vervolgens analyseerde hij het afvoerwater. ”De meest vieze bezoeker bracht twintig keer meer vuiligheid met zich mee dan de meest schone.” Wie vooraf doucht, brengt gemiddeld 50 tot 60 procent minder vuil mee.

De Partij voor de Vrijheid stelde al Kamervragen over het weren van hippe onderbroeken. De partij vindt het vreemd dat de zwembroek niet door de beugel kan, terwijl de burkini, die het lichaam van moslima`s vrijwel volledig bedekt, wel is toegestaan. Volgens Keuten gaat die vergelijking mank. ”De burkini is dun en bedoeld als badkleding. Boxershorts en onderbroeken zijn veel slechter voor de hygiëne in zwembaden.”