Verwarring over data vakantie

De rectificatie in het zomernummer van het blad van Ouders & Coo moet weer worden gerectificeerd. In de rectificatie staat dat de herfstvakantie voor de regio noord dit jaar valt tussen 11 tot 18 oktober. Dat klopt niet: de herfstvakantie is in de regio noord van 18 tot 25 oktober.

Dat laatste stond al in het lentenummer van het blad voor ouders. „Maar iemand had in februari op de website van het ministerie van Onderwijs gekeken en daar stond dat de herfstvakantie van 11 tot 18 oktober is. Het lentenummer was al gedrukt dus hebben we dat in het zomernummer gerectificeerd”, zegt Dik Berkhout, jurist van de ouderorganisatie Ouders & Coo.

Chaos alom, nu De Telegraaf vanochtend meldde dat het ministerie van Onderwijs drie weken lang, in februari, een verkeerde week op zijn website had staan voor de herfstvakantie in Noord-Nederland. Na drie weken heeft een ambtenaar stilletjes de juiste data erop gezet. En toen had, bijvoorbeeld, de CFI (een uitvoeringsorganisatie van Onderwijs) de verkeerde data al verspreid over alle scholen. Blijkbaar, zegt Berkhout, kijken meer mensen dan het ministerie denkt al vroeg naar de vakantiedata.

Berkhout: „Mogelijk hebben ouders een vakantie geboekt voor de verkeerde week. Men doet het vaak ver van tevoren omdat het dan goedkoper is.” Ouders die jongleren met schoolvakanties, verlof en werk, moeten het jaar sowieso vroeg plannen.

Op zijn website erkende het ministerie vanochtend impliciet de fout: „Eerder dit jaar stonden de adviesdata voor de herfstvakantie voor het Noorden korte tijd foutief op deze website. Direct nadat dit werd geconstateerd zijn de data gecorrigeerd.”