Verenigde Staten

Verenigde Staten Manhattan Ver weg van de galeries van Chelsea, ten oosten van de prominentste musa van de stad, op afstand van Broadway staat de ‘92nd Street Y’. Opgericht in 1874 als Young Men’s Hebrew Association en nu „een trots joods instituut dat open staat voor mensen van welk ras, religie, leeftijd of economische klasse dan ook”. In de praktijk is het een school, een sportclub, maar vooral een podium voor buurtbewoners en zij die het kunnen weten (in de praktijk lopen deze twee groepen net zo makkelijk in elkaar over). De sfeer is ongedwongen. De komende weken komen o.a. jazzmuzikant Wynton Marsalis, de auteur Gloria Steinem en Thomas Friedman, filosoof Bernard-Henri Lévy en acteur Alec Baldwin langs. 92nd Street Y, 1395 Lexington Avenue +1-212-415-5500, 92y.org Manhattan Het leven van expats: zakendoen aan hotelbars, sherry drinken aan het zwembad, afgeschermd van de ruwe authentieke binnenlanden? Lenelle Moïse denkt van niet. Moïse schreef het stuk Expatriate , speelt er zelf ook in. Het stuk toont de avonturen van twee zwarte Amerikaanse vrouwen die de VS verlaten – teleurgesteld door het uitblijven van de ‘American Dream’ uit te laten komen. Ze gaan naar Europa, krijgen als kunstenaressen voet aan de grond in Parijs. Moïses stukken behandelen vrouwen- en rassenthema’s. Verwacht dus geen zonnebrandcrème en wuivende palmbladeren. Culture Project, 55 Mercer Street, +212-352-3101, cultureproject.org Bryant Park, Manhattan Elke maandagavond een filmklassieker, gratis, op het gras, tussen de wolkenkrabbers. Nog te gaan: ‘The candidate’ (11 aug) en ‘Superman’ (18 aug). 42 Street tussen 5th en 6th Avenues, +1-212-512-5700, Bryantpark.org Upper East Side, Manhattan De drie Vermeers uit de collectie van de staalbaron Frick (naamgever van het intieme museum) voor het eerst in decennia samen te zien. T/m 2 nov. 1 East 70 Street, +1-212-288-0700, frick.org Musician Wynton Marsalis performs at the "Rebuilding the Soul of America - One Year Later" concert, which is dedicated to the victims of Hurricane Katrina, in New Orleans August 29, 2006. REUTERS/Carlos Barria (UNITED STATES) REUTERS

Manhattan

Ver weg van de galeries van Chelsea, ten oosten van de prominentste musa van de stad, op afstand van Broadway staat de ‘92nd Street Y’. Opgericht in 1874 als Young Men’s Hebrew Association en nu „een trots joods instituut dat open staat voor mensen van welk ras, religie, leeftijd of economische klasse dan ook”. In de praktijk is het een school, een sportclub, maar vooral een podium voor buurtbewoners en zij die het kunnen weten (in de praktijk lopen deze twee groepen net zo makkelijk in elkaar over). De sfeer is ongedwongen. De komende weken komen o.a. jazzmuzikant Wynton Marsalis, de auteur Gloria Steinem en Thomas Friedman, filosoof Bernard-Henri Lévy en acteur Alec Baldwin langs.

92nd Street Y, 1395 Lexington Avenue +1-212-415-5500, 92y.org

Manhattan

Het leven van expats: zakendoen aan hotelbars, sherry drinken aan het zwembad, afgeschermd van de ruwe authentieke binnenlanden? Lenelle Moïse denkt van niet. Moïse schreef het stuk Expatriate , speelt er zelf ook in. Het stuk toont de avonturen van twee zwarte Amerikaanse vrouwen die de VS verlaten – teleurgesteld door het uitblijven van de ‘American Dream’ uit te laten komen. Ze gaan naar Europa, krijgen als kunstenaressen voet aan de grond in Parijs. Moïses stukken behandelen vrouwen- en rassenthema’s. Verwacht dus geen zonnebrandcrème en wuivende palmbladeren.

Culture Project, 55 Mercer Street, +212-352-3101, cultureproject.org

Bryant Park, Manhattan

Elke maandagavond een filmklassieker, gratis, op het gras, tussen de wolkenkrabbers. Nog te gaan: ‘The candidate’ (11 aug) en ‘Superman’ (18 aug). 42 Street tussen 5th en 6th Avenues, +1-212-512-5700, Bryantpark.org

Upper East Side, Manhattan

De drie Vermeers uit de collectie van de staalbaron Frick (naamgever van het intieme museum) voor het eerst in decennia samen te zien. T/m 2 nov. 1 East 70 Street, +1-212-288-0700, frick.org