Uit de groentetuin

Voor 5 porties:2 eetlepels olijfolie extra vergine1 middelgrote ui, in ringen250 gram bloemige aardappels, geschild en in blokjes250 gram courgettes, in blokjes2 handjes kropsla (buitenste blad)150 gram gedopte erwtenzout en zwarte peperkorrelsbieslook,peterselie, munt

Het zal velen bekend voorkomen, de niet aflatende druk van de groentetuin waar ’s zomers courgettes en slakroppen niet van ophouden weten. Voor stadsbewoners is zo’n mals tuintje een droom, voor bezitters van al die rijtjes met groenten wordt oogsten wel eens een corvee. Je kunt er niet tegenop eten en de diepvries is halverwege de zomer al propvol. Bij de buren kun je met goed fatsoen ook al niet meer aankomen met weer een mandje met groenten.

Op mijn avondwandelingen langs beemd en gaard in het boerenland waar ik tijdelijk vertoef, zie ik in de berm langs de weg steeds vaker tafeltjes staan met daarop potjes bessenjam, klaverhoning en uit hun krachten gegroeide en door de slakken aangevreten courgettes. Door 50 cent in een jampotje te stoppen, kun je zo’n kreng meenemen. Maar aan de courgettes, erwten en slakroppen uit de romantische groentetuin waarover ik dagelijks uitkijk vanachter mijn laptop, heb ik al de handen vol. Toch maar weer zo’n lekker simpel zomersoepje uit eigen tuin gemaakt.

Bereiding: Verhit de olie in een ruime pan en fruit daarin de uienringen tot ze zacht en geurig worden (niet laten kleuren). Voeg aardappels en courgettes toe, fruit ze kort mee en voeg 1 liter water toe samen met de sla. Breng aan de kook, sluit de pan en laat het geheel circa 35 minuten zachtjes koken. Pureer alles in een roerzeef met fijne schijf, doe de lichtgebonden soep terug in de pan, voeg de erwten toe en kook ze kort mee tot ze gaar zijn. Breng de soep op smaak met zout.

Snijd intussen peterselie, bieslook en wat munt fijn (2 handjes totaal is ruim voldoende) en roer die door de soep. Laat bouillonblokjes, melk, slagroom of crème fraîche achterwege en geniet van de delicate en frisse smaak van dit zomersoepje.

Florine Boucher

Morgen: forel in prosciutto

    • Florine Boucher