Toegankelijke geschreeuw

cd pop The Offspring: Rise and Fall, Rage and Grace Columbia ***

cd pop

The Offspring: Rise and Fall, Rage and Grace Columbia ***

Geen wonder dat de Californische punkrockgroep The Offspring er vijf jaar tussenuit piepte. De formule was behoorlijk flets geworden, nadat ze in 1999 ze de piek bereikte met de hit Pretty fly (For a white guy). De titel van het achtste album Rise and Fall, Rage and Grace geeft iets weer van de schermutselingen achter de schermen, waarna de groep toch weer als de hechte drie-eenheid van zanger Dexter Holland, gitarist Noodles en bassist Greg K naar buiten treedt. Muzikaal is het business as usual, met die aantekening dat The Offspring zich minder afhankelijk maakt van elektronische trucjes en komische terzijdes. De strakgetrokken sound herinnert aan de begindagen van het eerste succesalbum Smash, met stuiterende gitaren en Holland die altijd net iets boven zijn macht zingt. Nadat ze ernstig werd afgeraden een album met de titel Chinese Democracy uit te brengen omdat Guns ’N Roses die al tien jaar geclaimd heeft, doen ze iets dergelijks met de van Coldplay geleende songtitel Fix you die eerder een trap onder de kont uitdeelt dan zoete troost biedt. The Offspring blinkt ouderwets uit in toegankelijke schreeuw- en springmuziek, gemaakt door volwassen kerels die nog altijd weigeren hun kamer op te ruimen.

    • Jan Vollaard