Tiebreak wekt verbazing bij honkballers

In de honkbalwereld is een week voor het begin van de Olympische Spelen commotie ontstaan over nieuwe regels die de internationale federatie (IBAF) plotseling heeft ingevoerd. Vanaf de elfde inning, alleen bij nul uit, mag de slagploeg in Peking op het eerste en tweede honk een loper stationeren. Daarnaast kan het betreffende team vanaf dat moment vanaf elk nummer beginnen in de battinglijst.

Beide maatregelen zijn volgens de IBAF ingevoerd om langdurige verlengingen tegen te gaan. Honkbalduels duren normaal negen innings, maar gaan daarna door bij een gelijke stand. Met deze zogenaamde tiebreak wil de IBAF voorkomen dat ook in Peking sommige duels pas in een heel laat stadium worden beslist.

De Japanse federatie heeft al tevergeefs geprotesteerd tegen de nieuwe bepalingen die volgens veel honkbalkenners tegen de geest van de sport indruisen. IBAF-voorzitter Harvey Schiller benadrukte gisteren in Tokio echter dat deze aanpassingen in de spelregels noodzakelijk zijn om honkbal terug op het olympische programma te krijgen. Na Peking hebben honk- en softbal geen olympische status meer, onder meer omdat beide sporten mondiaal te weinig aantrekkingskracht zouden hebben. „De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité en anderen hebben daarbij ook aangegeven dat het belangrijk is dat onze wedstrijden binnen een bepaalde tijdslimiet zijn afgerond”, lichtte Schiller toe. „Daarom hebben we nu besloten tot deze ingreep in onze spelregels. Peking is onze laatste kans om een goede indruk op het IOC te maken.” (ANP)