The Dark Night

Donkerder en grimmiger dan ooit: de nieuwe Batman-film van Christopher Nolan. De eigenlijke hoofdpersoon is niet de gemaskerde vleermuisman zelf, maar zijn aartsvijand, The Joker. In die gedaante schittert Heath Ledger; het was de laatste rol die hij speelde voordat hij overleed. Zijn Joker is een anarchist die de maffia wil helpen om Batman uit te schakelen. Het gaat hem niet om het geld, het gaat hem puur om de chaos die hij kan creëren. Regie: Christopher Nolan. Met: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart. In 90 bioscopen

De brief voor de koning

Regisseur Pieter Verhoeff heeft zich voorbeeldig van zijn taak gekweten om een van de populairste Nederlandse jeugdboeken ooit te verfilmen. Zijn versie van De brief voor de koning is een warme avonturenfilm geworden, waarin de actie nooit de menselijke kant overschaduwt. Yannick van de Velde is een overtuigende Tiuri, die eerst aarzelend maar gaandeweg steeds zelfverzekerder de opdracht aanvaardt waar ridder Edwinem voor vermoord is. Regie: Pieter Verhoeff. Met: Yannick van de Velde, Quinten Schram. In: 103 bioscopen

La noche de los girasoles

Opmerkelijk speelfilmdebuut van Jorge Sánchez-Cabezudo. La noche de los girasoles is een intelligente thriller, een knappe combinatie van rauw en doordacht, helder gestructureerd en prima geacteerd. Een dorpje op het ontvolkte Spaanse platteland veert op als er een grot wordt ontdekt. Zullen er eindelijk drommen toeristen komen? Maar in plaats daarvan brengt de vondst voor alle betrokkenen niet anders dan tragedies. Regie: Jorge Sánchez-Cabezudo. Met: Carmelo Gómez, Vicente Romero, Judith Diakhate. In: 12 bioscopen

Kung Fu Panda

De animatiestudio DreamWorks is niet zo vernieuwend en creatief als de grote concurrent Pixar (van WALL-E), maar goede vaklui zijn het wel en Kung Fu Panda doet precies wat de film moet doen: onbezorgd vermaak bieden voor kinderen. Panda Po is niet overdreven slim en sterk, maar een ‘gewoon’ dier. Hij droomt van een leven zoals zijn grote helden: vijf flitsende Kung Fu-sterren: een slang, tijgerin, kraanvogel, aap en sprinkhaan. Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven om een nieuwe Kung Fu-ster te vinden, valt de keuze op Po, ondanks zijn onhandige afmetingen. Regie: Mark Osborne en John Stevenson. In: 78 bioscopen. Met de stemmen van o.a. Dustin Hoffman en Angelina Jolie.

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. Ze wordt opgehaald door haar jongere zus Leá. Juliette is na jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot. In: 13 bioscopen.

Into the Wild

Chris McCandless noemde zichzelf een ‘extremist’. Als net afgestudeerde 22-jarige liet hij alles en iedereen achter, om uiteindelijk moederziel alleen neer te strijken in de ruige natuur van Alaska. Into the Wild geeft een oprecht en soms aangrijpend portret van de jongeman. Om in de film mee te kunnen gaan, helpt het om de romantische kijk van regisseur Sean Penn op de jeugd en de natuur te delen. Maar ook voor wie sceptischer is ingesteld, valt er nog genoeg te bewonderen aan de film. Regie: Sean Penn. Met: Emile Hirsch. In 23 bioscopen.