Televisie Voorkeur

De BBC herhaalt vanaf vandaag de dramaserie The Tudors over de beginjaren van de heerschappij van koning Hendrik de Achtste. We zien Hendrik meestal als dikke oude man die vrouwen liet onthoofden. In zijn jeugd was hij de meeste begeerlijke van alle Europese vorsten. De Ierse acteur Jonathan Rhys Meyer speelt hem als een voetbalgod: sterk, sportief, machtig en verzot op vrouwen. In de eerste aflevering wil Hendrik van zijn eerste vrouw af om met de mooie en hopelijk wel vruchtbare Anna Boleyn te kunnen trouwen. Als de paus dat verbiedt, sticht hij de Anglicaanse kerk. BBC 2, 22.00-23.00u. THE TUDORS TX BBC Two - EPISODE 2 - WEEK 41 THESE PICTURES ARE UNDER EMBARGO UNTIL 02/10/2007 00.00 HOURS Picture Shows: Jonathan Rhys Meyers (Henry VIII) Passion, ambition, and treachery collide in this compelling drama about the early years of King Henry VIII's infamous 40-year reign. At the age of nineteen, young Henry VIII (Jonathan Rhys-Meyers) succeeds to the throne. Affairs of the state carry little interest for the young monarch, and official matters are left to the powerful Cardinal Thomas Wolsey (Sam Neill), while England's ruler tends to his own desires. For those in Henry VIII's inner circle, including Cardinal Wolsey, second wife Anne Boylen (Natalie Dormer), Catholic martyr Sir Thomas More (Jeremy Northam), and the Duke of Norfolk (Henry Czerny), staying in the favor of a self-serving King is an arduous and dubious task. WARNING: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising 'THE TUDORS ' and provided BBC and SONY are credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of the BBC. All photography must include copyright notices. Images cannot be edited or altered. All changes other than image size must be approved.
De BBC herhaalt vanaf vandaag de dramaserie The Tudors over de beginjaren van de heerschappij van koning Hendrik de Achtste. We zien Hendrik meestal als dikke oude man die vrouwen liet onthoofden. In zijn jeugd was hij de meeste begeerlijke van alle Europese vorsten. De Ierse acteur Jonathan Rhys Meyer speelt hem als een voetbalgod: sterk, sportief, machtig en verzot op vrouwen. In de eerste aflevering wil Hendrik van zijn eerste vrouw af om met de mooie en hopelijk wel vruchtbare Anna Boleyn te kunnen trouwen. Als de paus dat verbiedt, sticht hij de Anglicaanse kerk. BBC 2, 22.00-23.00u. THE TUDORS TX BBC Two - EPISODE 2 - WEEK 41 THESE PICTURES ARE UNDER EMBARGO UNTIL 02/10/2007 00.00 HOURS Picture Shows: Jonathan Rhys Meyers (Henry VIII) Passion, ambition, and treachery collide in this compelling drama about the early years of King Henry VIII's infamous 40-year reign. At the age of nineteen, young Henry VIII (Jonathan Rhys-Meyers) succeeds to the throne. Affairs of the state carry little interest for the young monarch, and official matters are left to the powerful Cardinal Thomas Wolsey (Sam Neill), while England's ruler tends to his own desires. For those in Henry VIII's inner circle, including Cardinal Wolsey, second wife Anne Boylen (Natalie Dormer), Catholic martyr Sir Thomas More (Jeremy Northam), and the Duke of Norfolk (Henry Czerny), staying in the favor of a self-serving King is an arduous and dubious task. WARNING: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising 'THE TUDORS ' and provided BBC and SONY are credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of the BBC. All photography must include copyright notices. Images cannot be edited or altered. All changes other than image size must be approved. Sony

actualiteiten

EénVandaag. Item over schendingen van de mensenrechten in China. Volgens organisatie Human Rights Watch zijn zeker 3.000 dissidenten zonder enige vorm van proces opgesloten in psychiatrische inrichtingen, de zogenoemde Ankang, onder erbarmelijke omstandigheden. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. In de serie In de schaduw van de Spelen een reportage over de geheimzinnige Alexei Pantchoulidzew, die als enige Nederlander deelnam aan de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne. Formeel werden deze Spelen door Nederland geboycot vanwege de Russische inval in Hongarije. Pantchoulidzew was een ruiter van Wit-Russische afkomst. Hij had nauwe banden met het koningshuis en vooral met prins Bernhard. De prins beschouwde hem als een tweede vader. Pantchoulidzew zou ook betrokken zijn geweest bij de geruchtmakende Greet Hofmans-affaire. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Interview met NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra over het topsportklimaat in Nederland en over de perscensuur in China. In de serie 1968 een item over zwarte sporters die tijdens de Spelen in Mexico een politieke daad pleegden door een ‘black power’-vuist te tonen. Het soort uiting dat in Peking al uitdrukkelijk verboden is verklaard. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

NieuwsLLink. Realityserie over journalistiek in niet-westerse landen. Steeds werkt een Nederlandse journalist een week bij een buitenlandse krant of zender om van binnenuit de verschillen mee te maken Vandaag: RTL Nieuws-presentator Roelof Hemmen in Istanbul. ATV is een van de grootste tv-zenders in Turkije, de eigenaar van het bedrijf is de schoonzoon van premier Erdogan. De vragen die Hemmen zich stelt: heeft dit invloed op de manier waarop het station bericht over het regeringsbeleid, of kan de redactie ongestoord hoor en wederhoor toepassen? En wat gebeurt er als er een aanslag plaatsvindt? Ned.2, 21.20-22.00u.

documentaire

Het uur van de wolf: Een oude vriend van het Chinese volk. Documentaire van René Seegers over cineast Joris Ivens (1898-1989) en zijn relatie met China. Ivens was in 1971 een van de slechts twee buitenlandse filmers die China in mochten. Hij gold als een vriend. Bijna twee jaar lang maakte Ivens opnamen in China. Daaruit monteerde hij de documentairereeks Hoe Yukong de bergen verzette. Toen begin jaren 80 langzaamaan bekend werd welke gruwelijkheden zich in China tijdens de Culturele Revolutie hadden afgespeeld, kreeg Ivens het verwijt dat hij zich door het Chinese regime had laten gebruiken. Zie ook het artikel van Aernout Bouwman-Sie op de pagina hiernaast. Ned.2, 23.15-0.15u.

Drama

De Hemelpaort. Eerste aflevering van een (ondertitelde) Limburgse regiosoap rond café De Hemelpaort in Elsenrade dat wordt gedreven door moeder Beckers en haar zoon Giel. In de eerste aflevering komt de aan lager wal geraakte andere zoon Rick terug naar zijn geboortedorp. Giel is bang dat zijn vriendin Monique, de ex van Rick, nog iets voor haar vroegere liefde voelt. Ondertussen probeert band De Kickers een optreden te regelen in de Hemelpaort. En zanger Sem en drummer Milan vallen allebei op Moniques zus Fleur, die samen met haar vader Sjeng en diens nieuwe vriendin Bianca terug is gekomen naar het dorp. Verwikkelingen te over dus. Ned.2, 19.00-19.25u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren. Met Gijs Scholten van Aschat, Mohammed Azaay, Margôt Ros, Peter Blok, Lies Visschedijk en Stefan de Walle. Ned.2, 22.55-23.25u.

Twin Peaks. Vijfde deel van een cultserie uit de jaren 90. In het fictieve Amerikaanse stadje Twin Peaks wordt het lijk van de 17-jarige Laura Palmer gevonden. Agent Dale Cooper onderzoekt de zaak. De serie is bedacht door David Lynch en Mark Frost. Met o.a. Kyle McLachlan en Lara Flynn Boyle. België 2, 23.40-01.25u.

amusement

Thomas Berge, live in concert. Eerste deel van een concert door zanger Thomas Berge op 8 maart 2008 in de Heineken Music Hall. Mer showballetten, vuurwerk, bewegende kroonluchters, een duet met Tess, de band van René Froger en de blazerssectie van Paul de Leeuw. Te horen zijn o.m. de nummers: Niet meer en niet minder, Ik denk aan jou en Mijn leven. Ned.1, 20.30-21.30u.

Comedy connections. Geschiedenisserie over populaire Britse komische tv-series. Deze keer over The liver birds die werd uitgezonden van 1969 tot 1979. De ups en downs van twee vriendinnen in een flat in Huskisson Street in Liverpool. BBC 1, 23.35-0.15u.

Sport

Feyenoord toernooi: Feyenoord–Borussia Dortmund. Feyenoord bestaat 100 jaar. De club viert dit met o.m. een tweedaags jubileumtoernooi in De Kuip tussen vier legendarische clubs die vaak tegen elkaar uitkwamen: Celtic, Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur en uiteraard Feyenoord. Vandaag spelen eerst Celtic en Tottenham Hotspur tegen elkaar en daarna Borussia Dortmund tegen Feyenoord. Die tweede wedstrijd wordt integraal uitgezonden. Commentaar van Jan Roelfs. Ned.3, 20.30-22.50u.