‘Systeem patiënten van Klink is passé’

Het wetsvoorstel voor de vorming van het elektronisch patiëntendossier (EPD) deugt niet. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gaat uit van een verouderd systeem. Dat stellen twee adviseurs van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) vandaag in het blad Medisch Contact. De RVZ benadrukt dat de auteurs dit op eigen titel schrijven en neemt er afstand van.

Het wetsvoorstel dat Klink bij de Tweede Kamer heeft ingediend moet volgens hen worden aangepast omdat het initiatief zoals het er nu ligt, uitgaat van het pre-internettijdperk. „Het is alsof er een hogesnelheidstrein beschikbaar is en de overheid het gebruik van de paardentram verplicht stelt”, stellen Leo Ottes en Onno van Rijen.

Volgens de twee senior adviseurs maakt de in de wet beschreven infrastructuur geen gebruik van het (open) internet, maar is het een gesloten systeem met eigen beveiligde datalijnen. Op deze manier is het moeilijk patiënten toegang te geven tot hun eigen dossier en is het systeem niet „toekomstbestendig”.

Het EPD moet het voor zorgverleners mogelijk maken elektronisch informatie over de patiënten uit te wisselen. Daarmee zouden fouten bij de overdracht van gegevens kunnen worden voorkomen.

In een reactie zegt Evert Jan Hoijtink, bestuurder van de organisatie van ict-leveranciers in de zorg OIZ, dat het „nonsens” is wat de auteurs beweren. „Voor het elektronisch patiëntendossier wordt gewoon internettechnologie gebruikt.” Maar om er voor te zorgen dat niet alle patiëntengegevens op straat komen, wordt er wel gebruik gemaakt van een gesloten systeem.

De auteurs van het artikel wijzen op de ontwikkeling van alternatieve EPD’s. Zo heeft Google onder de naam Google Health een EPD gelanceerd. Een ander initiatief is dat van Revolution Health, van de een van de oprichters van America Online. Deze twee alternatieven hebben volgens Ottes en Van Rijen gemeen dat zij van en door de patiënt op internet worden aangelegd. ICT-specialist Hoijtink keurt die alternatieven af omdat ze alleen data verzamelen. „Aan data heb je op zich niets. Het gaat de patiënt om zijn behandeling. Dan moet je voor een taal zorgen waarmee alle medici kunnen communiceren, zodat ze gegevens niet verschillend interpreteren.”

Het ministerie wil niet inhoudelijk reageren. In september 2009 moeten alle zorgverleners op het landelijke elektronisch patiëntendossier zijn aangesloten.