Spelcomputer die de vakantievrede kan verstoren

Tien kilo elektronica neemt een gemiddeld gezin op vakantie al snel mee. De PSP-gamecomputer brengt dat gewicht terug tot 2 ons.

De Play Station Portable past in de hand en weegt een paar ons
De Play Station Portable past in de hand en weegt een paar ons

Mensen nemen op vakantie al snel te veel extra ballast mee. Een gemiddeld Nederlands gezin sjouwt bijna 10 kilo elektronica mee op vakantie. Maar met de draagbare spelcomputer van Sony, de ‘Play Station Portable’ ofwel PSP, kan er meer dan 9 kilo op gewicht bespaard worden. Het amper 2 ons wegende draagbare gamecomputertje ontpopt zich als (bijna) alleskunner.

Nou kennen we allemaal wel een familielid of buurman die van alle markten thuis is. Maar niemand kan tegelijk een goede timmerman, loodgieter, schilder, elektromonteur en metselaar zijn.

Ook de Sony PSP kampt met dit probleem. De PSP is een geweldige spelcomputer en multimediaspeler, maar er passen geen dvd’s in. Het apparaat speelt alleen maar films af die op een ‘Universal Media Disk’ staan, en er zijn weinig consumenten bereid om geld voor een film op UMD neer te leggen die ook al op dvd is aangeschaft. Handige jongens kopiëren hun films (en muziek) naar de ‘Memory Stick Duo’, het geheugenkaartje dat in de PSP past, maar dit heeft qua opslag zijn beperkingen.

Dus toch maar de draagbare dvd-speler meenemen?

Met de PSP kan ook geïnternet worden, log op een draadloos netwerk in en surfen maar. Toch is het beperkt internetten op een schermpje van 10 × 5 centimeter.

Dus toch maar de laptop mee?

Sinds juni kan de Sony PSP nog meer. Er zijn enkele ‘on the Go’-bundels zoals een opsteekbare camera/microfoon die in combinatie met bijgeleverde software de PSP in een digitale camera omtovert én waarmee men met andere PSP-gebruikers kan videochatten.Tevens kan er gratis met Skype naar ‘gewone computers’ gebeld worden. Jammer genoeg is het nog niet mogelijk om dit met beeld te doen.

Dus toch maar de digitale camera en webcam meenemen?

Het meest spectaculaire product van de ‘on the Go’-producten is de ‘Go!Explore’-bundel, een gps-antenne met software die de PSP in een navigatieapparaat omtovert. Het kaartenmateriaal van het in België gevestigde bedrijf Tele Atlas is indrukwekkend: steden worden in 3D weergegeven en karakteristieke gebouwen en objecten, zogeheten landmarks, zijn zelfs in detail te zien. Iemand die zich voor het paleis op de Dam of het Louvre bevindt kan met een simpele beweging bekijken hoe de achter- en zelfs de bovenkant eruitziet. Alleen jammer dat in ons land voorlopig alleen Amsterdam nog maar in detail zichtbaar is.

De Sony PSP is in combinatie met het ‘Go!Explore’-pakket een mooi navigatieapparaat, maar met beperkingen. Bij fel zonlicht is het scherm nauwelijks af te lezen en ’s nachts is het zoeken naar de onverlichte bedieningsknoppen.

Dus toch maar het navigatieapparaat meenemen?

Misschien toch een goed idee om die 10 kilo elektronica mee te zeulen. Met name om de goeie vrede te bewaren. Dan kan vader navigeren, moeder een video bekijken, zoonlief gamen en zijn zusje naar muziek luisteren. Of koop vier van die hebbedingetjes tegelijk, dat scheelt 9 kilo gezeul! Prijs: vanaf 149 euro, met gps 299 euro.

Ruud van Marion

Meer informatie: nl.playstation.com.Testfilmpje op: nrc.nl/economie

    • Ruud van Marion