Repetitie Spelen stiekem gefilmd

China en het internationaal olympisch comité (IOC) zijn woedend en teleurgesteld dat de Zuid-Koreaanse tv-zender SBS dinsdag stiekem de generale repetitie van de olympische openingsceremonie heeft gefilmd. Op de beelden, die in Korea tijdens een sportprogramma zijn uitgezonden, zijn onder meer vechtsportdemonstraties te zien, een bewegende witte zee, een grote wereldbol en door de lucht vliegende historische figuren. Hoe de filmploeg het streng beveiligde olympisch stadion in Peking is binnengekomen, is niet bekend. „Het is zeer teleurstellend dat iemand hier binnenkomt en zomaar een van de meest spannende momenten van de Spelen steelt”, zei Kevan Gosper van het IOC gisteren. Het stiekem opgenomen item was korte tijd ook te zien op een Chinese internetsite, maar die is nu niet meer toegankelijk. (ANP)

Kijk via nrcnext.nl/links naar de beelden van de repetitie.