Prinsessenfase

In Twente kijkt iedereen nors. Maar achter dat boze eerste gezicht gaat soms een hart van suiker schuil, merkte ik afgelopen week. Dochter (4) en ik waren al uren op zoek naar een rijwielhandel waar ze een fietsje in haar maat te huur hadden. Vlak voor we met vakantie gingen had ze eindelijk leren fietsen en het leek zowel haar als mij een goed idee om deze nieuw verworven kunde te consolideren op onze autoluwe, met zacht gras bedekte camping. Maar overal waar we aanklopten waren de fietsen te groot of was de winkel wegens vakantie gesloten. Uiteindelijk werd ik door een voorbijganger een achterafstraatje van Oldenzaal in gestuurd. In een ouderwetse, donkere fietsenmakerszaak hing een damesfiets in de lucht waaraan een meneer met grote gele voortanden en een flinke snor stond te sleutelen. Hij wekte de indruk dat ik hem met mijn begroeting („Goedemiddag”) en vraag („Verhuurt u ook kinderfietsen?”) nogal lastig viel. Nadat hij tergend langzaam wat moertjes had aangedraaid en zijn vingers had afgeveegd, liep hij naar een steeg achter de werkplaats waar een rijtje huurfietsen stond. Zwijgend wees hij naar zijn kleinste modelletje. Een jongensfiets zag ik meteen, met stang.

Dochter keek wat sip naar de stoere blauw-groene kleurencombinatie en de Spiderman-sticker op de kettingkast. Maar toen zadel en stuur nog een stukje lager waren gezet, bleek de maat goed en scheurde ze er vandoor.

Samen met de fietsenmaker keek ik haar na. „Nou ja, dan maar een keer géén roze”, zei ik. Er viel een onhandige stilte in de werkplaats. De man staarde me vol onbegrip aan. „Ze is heel erg in de prinsessenfase, alles moet lila en glinsterend en zo”, mompelde ik ter verklaring. De fietsenmaker zuchtte en ging de rekening opmaken

Maar toen ik betaald had, zei hij plotseling: „Zeg! Ik zie ineens dat er geen bel op die fiets zit. Dat kan natuurlijk niet.” Ik stribbelde tegen, maar hij had al een doos vol glimmende roze en paarse bellen tevoorschijn getoverd. Razendsnel monteerde hij het door dochter gekozen K3 prinsessenmodel op haar jongensfiets en werkte ons vervolgens nors en resoluut zijn zaak uit.

Roos Ouwehand

    • Roos Ouwehand